Unutkanlık Depresyon Belirtisi Olabilir

Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, unutkanlığın depresyon belirtisi olabileceğini belirtti.

Depresyonun, çökkün ruh hali, ilgi ve zevk almada oldukça azalma ile tehlike sinyalleri veren duygusal, zihinsel, davranışsal bazı belirtilerle kendini gösteren ve bedenimize de yansıyabilen bir durum olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, “Günlük hayattaki olası duygusal dalgalanmaları, iniş çıkışları depresyon olarak etiketlemek doğru değildir. Bu ruh halini depresyon olarak tanımlamak için süregelen belirtilerin en az 15 gündür var olması gerekmektedir. Peki nedir bu belirtiler? Duygusal belirtiler; mutsuzluk, karamsarlık, eskiden zevk aldığı şeylerden zevk alamama, kendine yönelmiş suçluluk duygularında artış, ilgide azalma, huzursuzluk, kendini değersiz ve yalnız hissetme, cinsel isteksizlik, kendine güveninin azalması, genel bir bıkkınlık hali ve intihara meyil görülebilir.” diye konuştu.

Zihinsel belirtilerde en çok göze çarpanın unutkanlık olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Sinem Gül Şahin, şöyle konuştu:

“Bunun yanı sıra konsantrasyon bozuklukları, dikkatini bir yere odaklayamama yada uzun süre dikkatini bir işe verememe, dikkat süresinin kısalması şeklinde sorunlar görülebilir. Karar verme mekanizmasında da çoğunlukla sıkıntı yaşanmaktadır. Davranışsal belirti olarak hareketlerde belirgin bir ağırlaşma, halsizlik durumu, sosyal ortamlara girmekten kaçınma, insan ilişkilerinden uzaklaşma, iletişimini koparma, yapması gerekenleri erteleme, cinsel ilişkiden kaçınma görülebilir. Bedenimiz de depresyon durumundan etkilenir. Aşırı kilo kaybı yada tam tersine iştahta artış sonucu fazla kilo alma durumu ortaya çıkabilir. Uyku ile ilgili problemler sıkça karşımıza çıkar. Kişi ya uyuyamadığından yada aşırı uyuduğundan şikayetçidir. Ne kadar uyusa da kendini dinlenmiş hissetmeyebilir. Mide rahatsızlıkları bu dönemde en yaygın olarak görülen hastalıklardır. Bunun yanı sıra eklem ağrıları, baş ağrısı gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Bütün bu saydığımız belirtilerin hepsinin aynı anda gözükmesi gerekmez. 4-5 tanesi en az 15 gündür devam ediyorsa bir uzmana gitmenizde fayda vardır. Depresyonla başa çıkmak için genelde ilaç tedavisi ve terapi yöntemleri kullanılır. Kişinin tedaviyi aksatmaması gerekir. Bu dönemde yakınların desteği oldukça işe yarar. Kişinin kendini değerli hissetmesine katkıda bulunur. Bu yüzden sıcak ilişkilerin olduğu yakın çevre ile iletişimde bulunmak bu süreçte yararlıdır. Aynı zamanda bünye için zararlı maddelerden uzak durup yürüyüş gibi sporlar yapmak bedenimizin depresyonla savaşında destekçi olacaktır.”