'Tümör Saklambaç Oynuyor'
Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna "Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor. Ne zaman yeni bir tedavi yöntemi bulunsa kısa bir süre işe yaradığını ve başarı sağlandığını düşünüyoruz. Ancak kanser hücreleri bir yolunu bulup yeniden çoğalmakla kalmıyor, bunu öğreniyor” dedi


Medical Park Hastaneler Grubu&Baş ve Boyun Kanserleri Derneği iş birliği ile Kemerburgaz Üniversitesi’nde düzenlenen "Baş ve Boyun Kanserlerine Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu"nda konuşan Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı ve Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, baş ve boyun kanserlerine neden olan HPV virüsüne dikkat çekti. İngiltere’de 1999-2010 yılları arasında vakaların ikiye katlandığını söyledi.

'ERKEK ÇOCUKLAR DA AŞILANMALI'

Kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşarak baş ve boyun kanserlerine neden olabiliyor.
Son yıllarda özellikle Batı Avrupa’da erkeklerde görülen baş boyun kanserlerinin HPV virüsü kaynaklı olduğunıu belirten Hisham “Ağız kanserlerinin yüzde 25’i, boğaz kanserlerinin ise yüzde 35’i HPV virüsüyle bağlantılı, bu bulaşmanın önüne geçmek için 11-28 yaş arası cinsel aktivitesi başlamamış kız çocukları aşılanıyor. Ancak sadece kız çocuklarını aşılamak yeterli olmayabilir. Hükümetlerin erkek çocuklarına da aynı aşının yapılmasını teşvik edecek politikalar üretmesi gerek. HPV pozitif olduğunu bilmeyen çok sayıda kadın var. Maalesef bilim dünyası da bu kitleyi tespit edemiyor. Şu an için elimizden gelen tek korunma yöntemi olan aşı ve sadece gelecek nesilleri korumaya yönelik” dedi.

'KARAMSAR OLMAK İSTEMEM AMA…'

Tüm kanser türlerinin yüzde 40’ı sigara, alkol ve kötü çevre koşulları gibi çevresel faktörlere bağlı. Dil, gırtlak, damak, boğaz, ağız içi, dudak ve diş eti kanserlerinin de başlıca nedeni sigara ve alkol. Ancak Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı Hisham Mehanna gelecek yıllarda HPV gibi yeni virüslerin de gündeme geleceği görüşünde .
Hisham “Karamsar bir tablo çizmek istemem ancak HPV’nin baş ve boyun bölgesi kanserlerine neden olduğunu bilim dünyası olarak yeni öğrendik. HPV bu kanserlerden sadece dil kanserine neden olmuyor. Ancak İngiltere’de 40 yaş altı kadınların yüzde 25’inde dil kanseri var. İlginç olan ise bu kadınların hayatları boyunca hiç alkol ve sigara kullanmamış olması. Henüz buna neyin neden olduğunu bilemiyoruz” dedi.


'ÇARESİZ DEĞİLİZ, YETER Kİ FARK EDELİM'

Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Kurucu Üyesi, Medical Park Bahçelievler Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Berrin Pehlivan baş ve boyun kanserleri hakkında toplumda henüz bir farkındalık olmadığının altını çizdi.
Akla ilk gelen ve tanınan kanser türlerinin meme, akciğer, kolon, rahim ağzı veya lösemi olduğunu belirten Doç. Dr. Pehlivan "Oysa baş ve boyun kanserleri dünyada görülen tüm kanserlerin yüzde 10’unu oluşturuyor. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6. sırada. Erkeklerde günde 3, kadınlardaysa günde 2 bardaktan fazla alkol tüketimi baş ve boyun kanseri riskini artırıyor. Bu iki zararlı alışkanlığın bırakılması hastalığın görülme oranını yüzde 50 azaltıyor. Erkeklerde kadınlara göre 4-5 kat daha fazla rastlanan bu kanser türü, son yıllarda kadınlarda da ciddi oranda görülmeye başlandı. Bunun nedeni kadınlardaki alkol ve sigara tüketiminin artması" dedi.

NİSAN AYINDA AVRUPA KONGRESİ VAR

Kimi zaman ağız içinde çıkan küçük bir yara, kimi zaman ses kısıklığı, kimi zaman ise neden olduğu boyun şişlikleri üşütme, grip, enfeksiyon veya geçici bir bağışıklık sistemi sorunu gibi algılanan ve görmezden gelinen baş ve boyun kanserlerinde farkındalık yaratmak için Avrupa’da çeşitli girişimlerin başladığını söyleyen Doç. Dr. Berrin Pehlivan “Nisan ayında İstanbul’da Avrupa Baş ve Boyun Kanserleri Sempozyumu düzenliyoruz. Gerek bu etkinlikler gerekse de başta tomoterapi ve robotik cerrahi gibi yeni tedavi yöntemleriyle tıp dünyası hastalara umut olamayı sürdürecek” dedi.