Yüksek topuklu ayakkabı bel bacak ve ayak agrısı yapıyor Yüksek topuklu ayakkabılar vucut mekaniğini önemli derecede bozmaktadır. Özellikle omurga mekaniği uzerınde olumsuz etkılerı mevcuttur. 5-6 cm civarında bır topuklu ayakkabı gıyen bayanda yuruyus zamanla bozulmaya baslar, omurgaya binen yük değişmeye baslar ve vücut agırlık merkezındekı yer değiştirmeye baglı olarak kişide bel ağrısı ve bacak agrısı gelişir. Özellikle 6 cm uzerındekı topuklu ayakkabı gıyen bayanlarda ayaga bınen yuk 6-7 kat artacaktır bu da zamanla omurgada ve ayakta aşınmalara neden olacaktır.

 Özellikle ayaktakı basınç noktalarının değişmesıne baglı olarak nasır ve tırnak problemlerı gelişecektır. Zamanla aşil tendonunda kısalık meydana gelecek normal ayakkbı kullanıldıgında kısalıktan dolayı ayakta agrı meydana gelecektır. Onemli diğer bir problemde vucut agırlık merkezi öne doğru kaydıgı ıcın diz problemlerı gelişecektır. Erken yaslarda dizde kıkırdak problemlerıne neden olacaktır.

 Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ağrı ve şekil bozukluğunu azaltmak için yapılması gerekenler Yüksek topuklu ayakkabıyı mümkün mertebe az giymeye çalışın. Eğer işe giderken giymek zorundaysanız ya da giymek istiyorsanız, yanınızda topuksuz bir ayakkabı götürüp oturduğunuz zaman değiştirin. Eğer iş yerinde giymek zorundaysanız o zaman iş yerine gidiş-gelişlerde topuksuz ayakkabı kullanmaya çalışın. İş yerindeki molalar esnasında bacak kaslarınızı esnetin. Akşamları ayaklarınızı ılık suda 5-10 dakika dinlendirin ve yapabiliyorsanız masaj uygulayın. Bu ayağınızdaki dolaşımın düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Ayak, bacak, uyluk ve bel kaslarınıza yönelik esnetme ve germe egzersizleri yapın.