Süt ve Süt Ürünü Tüketmeyen Kadınlar Dikkat!
Sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre; tüp bebek uygulaması yapılan 35 yaş üstü kadınlarda yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketenlerin canlı doğum oranları, tüketmeyenlere göre daha yüksek


Harvard Üniversitesi'nde yapılan ve Ocak 2016’da bilimsel literatür açısından saygın bir dergi olan "Human Reproduction"da yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre; tüp bebek uygulaması yapılan 35 yaş üstü kadınlarda yeterli miktarda süt ve süt ürünleri tüketenlerin canlı doğum oranları, tüketmeyenere göre daha yüksek bulundu.

Çalışmaya; 2007-2013 yılları arasında tüp bebek uygulaması yapılan 232 kadının 353 tüp bebek deneme periyodu dahil edilmiş. Tüm kadınlar, tüp bebek uygulaması öncesinde, süt ve süt ürünleri kullanımı açısından sorgulanmışlar. Süt ve süt ürünleri de kendi içerisinde düşük yağlı ve tam yağlı olarak sınıflandırılmış. Süt ürünlerinin az yağlı ya da tam yağlı olan formlarının kullanımı arasında bir farklılık saptanmamış.


Yapılan analiz sonucunda, süt ürünleri tüketimlerine bakıldığında en sık kullanılan ürünlerin tam yağlı süt (%32), düşük yağlı süt (%29) ve yoğurt (%19) olduğu saptanmış. Hastalar, süt ürünleri kullanım miktarlarına göre 4 farklı gruba alınarak incelenmişler. Sonuçta, gruplar, rahim iç tabakası kalınlık, kan estradiol düzeyi, toplanan yumurta sayısı, döllenme oranları, embriyo kalitesi, klinik gebelik ve canlı doğum oranları açısından karşılaştırılmış.

Anatolia Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı bu çalışma ile ilgili olarak verdiği görüşte; araştırmanın kayda değer olduğunu, çıkan sonucunun bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için önemli sonuçlar içerdiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Yaralı, sonuçların heyecan verici olması ile birlikte rapor edilen bulguların daha ileri çalışmalarla teyit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.