Orta Yaş Grubuna "Kalp Krizi" Uyarısı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin ansızın başladığını belirterek, “Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani başlar ve çok acı sonuçlara sebep olur. Yaşlıları daha fazla tutsa da orta yaş ansızın ölüm için daha risklidir" dedi.

Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp krizinin sebepleri arasında kalbi besleyen damarlardan birinin veya bir kaçının tıkanmasıyla olduğunu söyledi.

Kan pıhtısının kalp damarlarını tıkadığını vurgulayan Kılıç, damar daralması ve kan pıhtısının esas nedeninin ise "ateroskleroz" denilen damar sertleşmesi olduğunu belirtti.

Kılıç kalp krizinin zamanının olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ancak, sabah saatlerini, kış ve yaz mevsimini, ağır stres ve üzüntü zamanlarının sevdiğini biliyoruz. Kalp krizinin belirtisi göğüs ağrısı. 'Önemsiz, geçer' demeyelim. Göğüs ağrısı, terleme ve göğüste baskı varsa aksi ispat edilene kadar kalp krizi gibi önlem alalım. Hemen 112’yi arayalım veya en yakın acil servise gidelim. Göğüs ağrısı sonrası her saat, her dakika geriye sayan ama ne zaman patlayacağını bilmediğimiz bir saatli bomba gibidir. Bir saat önce önümüzde göğüs ağrım var diyen arkadaşımız veya sevdiğimiz birisi gözümüzün önünde ölebilir. Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani başlar ve çok acı sonuçlara sebep olur. Yaşlıları daha fazla tutsa da orta yaş ansızın ölüm için daha risklidir."

Kalp krizinde erken müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayan Kılıç, ölümlerin yarısının kriz başladıktan sonraki ilk saat içinde ortaya çıktığını aktardı.

Kılıç, kalp krizinin acil bir durum olduğunu belirterek, "Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Zaman geçtikçe yaşamı yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır. Harap olan kalp kasının telafisi yoktur. Kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak için hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, erken hastaneye ulaşmak, erken ve doğru müdahale hayat kurtaran zincirdir" ifadesini kullandı.