Kışın Kilo Almamak İçin Kırmızı Biber!
Diyetisyen Esra Rahşan Çalışkan, kırmızı biberin yemeklerde ve salatalarda baharat olarak kullanılmasının yanında kilo vermek için etkili olduğunu belirterek "Kırmızı biberdeki kapsaisin denen madde yağ yakımını hızlandırır. O yüzden kışın yemeklere kırmızı biberi bol bol yemeklere ekleyin" dedi

Kış aylarında metabolizma hızının azalması ve spor faaliyetlerinin azalması nedeniyle yazın verilen kilolar geri alınıyor.
Kış aylarında kilo almamak için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Esra Rahşan Çalışkan, kış ayının vücudun kendisini koruma ayı olduğunu belirterek “Bu aylar da kişi kilo almaya daha meyillidir. Kilo alsın, yağlansın ki kendini soğuklardan daha iyi koruyabilsin. Kışın kilo yapan yağlı ve şekerli besinler tüketilir” diye konuştu.
Kahvaltı saatinde dikkat edilmesi gerekenler: Güne kahvaltıyla başlamanın önemine değinen Çalışkan, kahvaltının metabolizmayı daha canlı tutacağına dikkat çekti. Kahvaltıda mutlaka yumurta ve peynirin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Çalışkan, bunun yanı sıra yeşillik ve beyaz ekmek yerine esmer ekmeğin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kış aylarında sofralarda mutlaka kırmızı pul biber bulunması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, kırmızı pul biberin metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırdığını belirtti. Kış aylarında su içmenin unutulduğunu ifade eden Çalışkan, su yerine çay ve bitki çayları içmenin yeterli olmadığını söyleyerek “Su ancak su ile yerine konur. Gün boyunca 3 litre su içilmesi lazım” ifadesini kullandı.

'ÇORBA EKMEK YERİNE GEÇİYOR'
Öğle yemeğinde dikkat edilmesi gerekenler: Öğle saatlerinde protein bazlı besinlerin yenilmesinin önemine değinen Çalışkan “Et, tavuk, balık, gibi besinler tüketilmeli. Çorba ekmek yerine geçer, çorbayı kışın bol miktarda tüketmesinler, Kışın öğle yemeğinin saat 14.00’e kadar tamamlanması gerekir. Çünkü 14.00-15.30 arası göbekteki yağın eridiği saatlerdir” ifadelerini kullandı.
Kış döneminde çok fazla kuruyemiş ve kuru meyve atıştırıldığına dikkat çeken Çalışkan, “Bunlar miktarı aşarsa ciddi kalorilerdir. Soda içmeyi de tavsiye eden Çalışkan,"Soda kalsiyum açısından zengindir, yağ yakımını hızlandırır” şeklinde konuştu.

Kilo almamanın diğer yolları:
“Kış aylarında akşam 7’den sonra yemek yemeyi bırakmasınlar. Kışın haftada iki gün balık tüketsinler. Omega 3 triod bezini daha iyi çalıştırır bu da zayıflamanıza yardımcı olur. Yatmadan 3 saat önce yemek işlemi bitsin. Vücut bir sindirsin, uyku modunda olsun ve yağ depolanması daha az olsun. Metabolizmayı daha hızlı çalıştırmak için 100 gram lahana, 10 gram kadar dere otu, maydanoz, buçuk tarçın ve yeşil elma yaklaşık fokurdayana kadar kaynatın ve gün içinde için. Metabolizmayı hızlandırmış ve vücuttaki fazla ödemi atmaya destek sağlamış olur. Kırmızı biberdeki kapsaisin dediğimiz bir madde yağ yakımını hızlandırır. Bir miktar yemeklere kırımızı pul biber atılırsa bu metabolizmayı hızlandırır, bağışıklığı arttırır. Kırmızı biberdeki kapsaisin denen madde yağ yakımını hızlandırır. O yüzden kışın yemeklere kırmızı biberi bol bol yemeklere ekleyin mide probleminiz yoksa.”