Şimdi kalkma zamanı!" sadece sabahları kendinizi yataktan çıkarabilmek için söylediğiniz bir cümle değil! Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Okulu'nda yapılan ve "PLOS ONE" dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, bu cümleyi tüm bedeninize uygulamanız ve yataktan kalkıp gün ışığını yakalamanız kilo vermenizde oldukça önemli.

Araştırmacılar, bir bilek monitörü aracılığıyla 7 gün boyunca gün ışığına maruz kalan 30 yaşlarındaki 54 katılımcıyı gözlemlediler. Bu sürede kalori alımlarını kontrol edebilmek için kalori günlükleri de tutuldu. Araştırmanın sonucunda yaşları, günlük aktiviteleri ve kalori alımları ne olursa olsun gün ışığını daha çok alan katılımcıların, daha az alanlara göre daha düşük vücut kitle indeksine sahip oldukları görüldü.

Peki, gün ışığı nasıl insanların daha zayıf olmasına yardımcı oluyor? Bu durumun iki olası nedeni var. Günün ilk ışıklarına maruz kalmanız, günün ileri saatlerinde vücut saatinizin senkronizasyonunu sağlar. Bu da sizin düzenli bir uyku düzenine sahip olduğunuz anlamına gelir. Bilindiği gibi düzenli uyumak metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak kilo kaybını kolaylaştırır. Gün ışığı direkt olarak da kilo vermenize yardımcı olabilir. Çünkü sabah ışığı yüksek miktarda mavi ışık içerir ve araştırmacılar mavi ışığın günlük ritmimiz üzerinde oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğunu söylüyorlar.

Sadece 08:00-12:00 saatleri arasında 20-30 dakika gün ışığı almanız bile sihrin gerçekleşmesi için yeterli. Elbette sabahları yürüyüşe çıkmanız en iyi seçenek ama bunu yapamıyorsanız, sadece biraz erken uyanıp sabah kahvenizi açık havada gün ışığının altında içerek kilo verme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.