Kansere Karşı Kırmızı Kalkan: Domates
Domatesin içerisinde bulunan likopen bizi birçok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyor. Domates, aynı zamanda A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de oldukça zengin


Domatesin içerisinde bulunan ve insan vücudunun üretemediği likopen isimli pigment, domateste yüzde 85 dolayında bulunur. Domatese kırmızı rengi sağlayan bu pigmenttir. Çok güçlü bir antioksidandır. Likopen bizi birçok kanser türüne ve kalp damar hastalıklarına karşı korur. Likopen kaynağı bir besin işlendiğinde, besinin içeriğindeki likopenin vücut tarafından kullanılma oranı da artar.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger şu açıklamalarda bulundu: "Domates püresi, domates salçası, ketçap veya pişmiş domates sosu tükettiğimizde çiğ domatese göre daha fazla likopen alırız. Bunun sebebi, domatesin hem işlenmiş olması hem de bir miktar yağ barındırması olduğunu belirtiyor. Mevsimindeyken domatesi, mevsimi dışında ise domates püresi, domates salçası, pişmiş domates konservesi tüketmeye özen göstermeliyiz.

KİLO KONTROLÜNDE ETKİSİ ÇOK
Domates lif içeriği yüksek olan bir besin olduğundan kan şekerini dengeleme, tokluk hissettirme, sağlıklı sindirim sistemini koruma gibi özelliklere de sahiptir. Dolayısıyla kilo kaybına yardımcı olur. Ayrıca kandaki Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Güçlü antioksidan özelliğinden dolayı domates, yaşlanmayı da geciktiriyor.

MUTFAĞIMIZDAN KIRMIZI EKSİK OLMASIN
Hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanabileceğimiz gibi kahvaltıda söğüş domates, menemen veya omlet şeklinde de tüketebiliriz. Öğle ve akşam öğünlerimizde de salatalarda yemeklerde sıklıkla kullanmalıyız.
Domatesin suyu da oldukça faydalı. 1 su bardağı domates duyu ortalama 30-40 kkal enerji verir. Bu yüzden miktar göz önünde bulundurularak içilmeli."