Yılları geri getirmek günümüzde neredeyse olabilir hale geldi. Artık kadınlar yaşlanmıyor, sadece yaş alıyor. Bu yaş almada bilinç düzeyi,bakım, düzenli spor ve beslenmedekidengede önem taşıyor. Kaçınılmaz bir gerçeklik olan menopozda ise tüm vücut etkileniyor. Tabii deri de!
Bu dönemdeki hormonal değişiklikler derinin yapısını değiştiriyor. Östrojen düzeyindeki azalma derinin yaşlanmasını hızlandırıyor.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Sibel Alper, menopoz öncesinde yağ bezlerinin çalışmasını düzenleyen östrojen azalıp, testosteron artınca yağ bezlerinin daha yoğun yağ üretmeye başladığını, derinin yağlı bir görünüm kazanıp hatta erişkin sivilcelenmesinin de ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı.

Yağ dağılımı değişiyor

Prof. Alper, “Yine testosterona bağlı yüzde, meme başlarında, karında kıllanma artışı dikkati çeker. Östrojen deri altında yağ dokusunu destekler, azaldığında ise yağ dağılımı değişir. Karında, kalçada yağ artarken deri altında, boyunda, kollarda azalır ve belirgin sarkma ortaya çıkar. Memelerde de benzer durum söz konusu olacaktır” dedi. Menopozda daha az kolajen ve elastik doku yapılanması olduğuna dikkat çeken Prof. Alper, derinin kendini yenileme özelliğinin azalıp, güneş hasarına karşı daha savunmasız hale geldiğini, deri altındaki damarlarda kan akımının azalıp, derinin cansız, mat görünüm kazandığını ve damarların belirginleştiğini ifade etti.Deri kuruyor

Menopozda en önemli sorunlardan birinin de deri kuruluğu olduğuna dikkat çeken Alper, “Kuruluk sadece deri ile sınırlı kalmaz, saçı, tırnağı, genital bölgeyi de etkiler” dedi. Prof. Alper bu sorunlarla baş etmede 12 önemli maddeyi de paylaştı.

Peki nasıl başa çıkacağız?

Ome­ga-3 içe­ren be­sin­ler tü­ke­tin: De­ri­nin yağ ta­ba­ka­sı­nı ko­ru­ma­da yar­dım­cı ola­ca­ğın­dan ve ne­mi art­tı­ra­ca­ğın­dan so­mon, di­ğer ba­lık­lar, so­ya, ce­viz, yu­mur­ta gi­bi ome­ga-3 içe­ri­ği zen­gin gı­da­lar­la bes­len­mek. Bu be­sin­le­ri az tü­ke­ten­ler­de de­ri ku­ru, ka­şın­tı­lı ola­cak­tır.

Gün­de en az 8 bar­dak su için: Sı­vı­yı ko­la­lı ve şe­ker­li içe­cek­le­rin­den de­ğil su ve mey­ve çay­la­rın­dan al­mak.

Ko­ru­ma fak­tö­rü 15'den yük­sek gü­neş ko­ru­yu­cu­la­rı ter­cih edin: Dü­zen­li kul­la­na­rak, kah­ve­ren­gi le­ke­le­ri ve de­ri kan­se­ri­ni en­gel­le­ye­bi­lir­si­niz.

Kü­vet de­ğil du­şu ter­cih edin: Sı­cak su­dan uzak du­rup, ılık suy­la ve faz­la sürt­me­den, hır­pa­la­ma­dan yı­kan­mak. He­men son­ra­sın­da gli­se­rin, hi­ya­lu­ro­nik asit, se­ra­mid, skua­len içe­ren nem­len­di­ri­ci­ler kul­la­nın.

Me­zo­te­ra­pi-pee­ling: Yıl­lık kür­ler ha­lin­de de­ri­de­ki yaş­la­na et­ki­le­ri­ne gö­re der­ma­to­lo­ğu­nu­zun se­çe­ce­ği pee­ling, me­zo­te­ra­pi, dol­gu ve la­zer uy­gu­la­ma­la­rı­nı yap­tı­ra­bi­lir­si­niz.

Cil­din ne­mi önem­li­dir: Hi­ya­lü­ro­nik asit içe­ren dol­gu­lar ile de­ri­nin ne­mi­ni ko­ru­yun. PRP, Fib­rob­last kül­tü­rü uy­gu­la­ma­la­rı ile le­ke­le­ri, yaş­lan­ma et­ki­le­ri­ni dü­zelt­mek.

Cilt ba­kı­mı­nı pee­ling­ler ile zen­gin­leş­ti­rin: Ev­de de dok­tor öne­ri­si­ne gö­re se­çi­le­cek ha­fif mey­ve asi­di pee­ling­le­ri ile cilt ba­kı­mı yap­mak.

Ös­tro­jen­li krem­ler ile de­ri­ye des­tek olun: Bit­ki­sel ös­tro­jen­ler için­de en sık so­ya isof­la­vo­no­id­le­ri ve res­ve­rat­rol koz­me­tik krem­ler­de yer alır­lar.

An­ti­ok­si­dan­lar­dan vaz­geç­me­yin: An­ti­ok­si­dan kul­la­nın. A, C, E vi­ta­mi­ni, gin­ko bi­lo­ba içe­ren an­ti­ok­si­dan­la­rı ter­cih edin.

Saç ve tır­nak ba­kı­mıy­la gü­zel­li­ği­ni­zin bü­tü­nü­ne önem ve­rin: Çu­ha­çi­çe­ği ya­ğı ile de­ri, saç ve tır­nak­la­ra des­tek olun.
Ama her şey­den ön­ce me­no­po­za gir­me­den çok ön­ce­ki yıl­lar­da, 30 yaş­la­rın­dan iti­ba­ren de­ri­yi çok iyi ko­ru­mak, doğ­ru ürün se­çe­rek, gü­neş­ten ko­ru­na­rak yaş­lan­ma et­ki­le­ri­ni ge­cik­tir­mek he­def ol­ma­lı.

Ko­la­jen ya­pı­mı­nı art­tı­ran krem­ler kul­la­nın: Bu sa­ye­de de­ri­nin ışıl­tı­sı­nı, elas­ti­ki­ye­ti­ni ko­ru­ya­bi­lir­si­niz. Vi­ta­min A asi­di içe­ren krem­ler, c vi­ta­mi­ni içe­ren se­rum­lar, kök hüc­re ve bü­yü­me fak­tö­rü içe­ren ba­kım krem­le­rin­den her gün sü­re­rek ya­rar­la­nın.