Zaman zaman, bazı kişilerin rahat uyuyamamaktan, geceleri şöyle deliksiz bir uyku çekememekten şikâyet ettiğine şahit oluruz. Gerçekten de uyuyuncaya kadar bir o yana, bir bu yana dönüp durmak, gece boyunca sık sık uyanıp sabahleyin yataktan külçe gibi kalkmak insanın gününü de zehir eder. Bu tür şikâyeti olanlara bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Bunları dikkate alırlarsa, her gece 7-8 saatlik deliksiz bir uyku çekeceklerine inanıyoruz.

İşte Uyutan Besinler
Sahip oldukları serotonin, tripofan ve melatonin hormonları sayesinde deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olacak bazı besin maddeleri şunlar:

Bu listeden 1 veya 2 adedi geçmeyecek şekilde dilediğiniz gıda maddesini seçerek rahat bir uykuya kavuşabilirsiniz.

* Muz: Bazı uzmanlar muzu sarı poşet içindeki uyku hapı olarak adlandırıyor. Seratonin ve melatonin dışında aynı zamanda magnezyum içeren bu meyve, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatır.

* Papatya çayı: Sizi yatağa huzurlu bir şekilde yatıracak bir çay. Sakinleştirici özelliği sayesinde papatya çayı, kaygılı ve sinirli bir bünyenin en iyi panzehiridir.

* Ilık süt: Evet çok duyduğunuzu biliyoruz… Fakat yine tekrarlayalım; sütün, içeriğindeki triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uykuya dalarsınız. Ayrıca psikolojik bir rahatlama da sağlar.

* Bal: Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın rahat bir uyku üzerindeki etkileri tahmin edilemeyecek kadar çoktur.

* Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patatesin iyi bir gece uykusuna yardımcı olabileceğini pek sık duymadığınızı biliyoruz. Etkisini daha da artırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.

* Yulaf unu: Yulaf içeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ilaçlarındandır. Bir miktar Akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzeti ile de sizi etkileyecektir.

* Badem: Kalp dostu bademden bir avuç yediğinizde sizi tatlı bir şekerlemeye götürür.

* Keten tohumu: Hayat bazen ters gittiğinde ve siz de kendinizi kötü hissettiğinizde, 2 kaşık keten tohumunun sizlere yardımcı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu, doğal bir moral verici etkisine sahiptir.

* Kepek ekmeği: Bal kattığınız çayınız ile birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, vücuttaki insülinin biraz serbest kalmasını sağlayacak ve beyne uyku vakti geldi mesajını gönderecektir.