İsiliğe Karşı Çocuğunuzu Denize Sokun

Yaz tatilini bilgisayar başında geçiren çocuğunuzu denizden mahrum bırakmayın! Deniz suyu doğal bir şifa kaynağıdır. Cilt hastalıklarının düzelmesine hatta diş ve kalp sağlığına bile yardımcı olur
Medical Park Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Uslu; deniz, kum ve güneşin çocuklar üzerindeki olumlu etkileri ile ilgili bilgiler verdi:
Eski dönemlerin yaz tatilleri deniz, güneş, kum, bağ-bahçe, oyun olarak akla gelirken, günümüzde deniz ve güneşten faydalanabilen çocuklar azalmaya başladı. En temel sebepler ise tatillerin ekonomik yükü ve çalışan anne- babaların çocuklarının televizyon ve bilgisayarla vakit geçirmesidir.

PC TATİLİ YAPTIRMAYIN
Akıllı telefonlar, tablet ve bilgisayar başında zamanını harcayan çocuklar bir yandan hızla kilo alırken, hareketsiz kalmaları sebebiyle kısa boylu olmaktadırlar.
Yaz sıcaklarından kurtulmanın ve ferahlamanın en doğal yöntemlerinden biri olan deniz, içerdiği maddeler ile birçok hastalığa şifa olmaktadır.
İnsan vücudu bünyesinde yer alan 84 maddeyi bünyesinde barındıran su, vitamin deposu özelliği taşımaktadır. Mineral tuzları, amino asitler ve eser elementlerden oluşan deniz; doğal tedavi yöntemidir.

İNSAN KANINA YAKIN
Kirden, atıktan arındırılmış, kanalizasyon suyu gibi faktörleri taşımayan bölümlerde sıkça denize girilmesi gerekmektedir. Özellikle çocuklar deniz suyundan bolca faydalanmalıdır. Deniz suyunun, araştırılmalar neticesinde, insan kanında bulunan içeriklere en yakın sıvı olduğu ortaya çıkmıştır. Kalsiyum karbonat, sülfat, potasyum klorür ve sülfat, magnezyum klorür, magnezyum sülfat içerikleri, denize şifa özelliği kazandırmaktadır.

YARALARI YOK EDER
Deniz suyunun en etkili özelliği; yaraları, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri ve özellikte bez kullanan bebeklerde oluşan isiliği ve tahriş olan bölgeleri tedavi etmesidir.
Cilt bozukluğunun yol açtığı hastalıkları tedavi etmektedir. Egzama, atopik dermatit, sedef ve rosacea gibi cilt hastalıkları için deniz suyunun çok büyük yararı bulunmaktadır.
Vücudu toksinlerden ve zehirli maddelerden arındırmaya yardımcı olmasının yanında, hücre yenilenmesine de katkıda bulunur.
Saç sağlığına da önemli etkisi bulunmaktadır. Saçların kepeklenmesini ve yağlanmasını önler.
Ölü hücrelerin yok olmasına, bağışıklık sistemin güçlenmesine, kandaki oksijen miktarının ve tiroid aktivitesinin artmasına, enfeksiyonlar, parazit, mikrop, bakteri gibi zararlı etkenlerden kurtulmaya yardımcı olur.

DİŞLERE DE FAYDALI
Vücut direncini artırır ve bedeninizi koruma altına alır. Sivilceleri ve siyah noktaları temizlemede etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırır ve mideyi rahatlatır. Mantar gibi olumsuz etkenlerden vücudu arındırır. Ağrı ve sancıları dindirmede etkilidir.
Son zamanlarda diş sağlığına çok önemli katkısı olduğu ortaya çıkmıştır. Diş ağrısı esnasında deniz suyu, ağızda gargara yapıldığında ağrıyı gidermektedir. Ağızda bulunan yaraların çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.

EN DOĞAL D VİTAMİNİ KAYNAĞI OLAN GÜNEŞTEN TATİL SONUNA KADAR FAYDALANIN
Güneş çocuklar için çok faydalıdır. Güneş vücuda değdiğinde cilt altı yağ dokusunda D vitaminine temel oluşturan kolekalsiferolü aktive eder. Kolekalsiferol ise çeşitli enzimatik işlemlerden sonra D vitaminine dönüşür. D vitamini böbrek ve bağırsaklardan kalsiyum emilimini uyarır. Kemiklerde kalsiyum tutulumu daha fazla olur. Ayrıca uyku sırasında salınan büyüme hormonu da devreye girince çocuklarımızda beklediğimiz büyüme en güzel şekli ile meydana gelir.
Çocuklarımız tatilde bol bol oyun oynamaları ve hareket etmeleri için teşvik edilmelidir.
Ancak öğlen güneşinden sakınılmalı, saat 10.00-16.00 arası dışarı çıkılmamaya özen gösterilmeli ve mutlaka koruyucu kremler kullanılmalıdır.

AİLECEK KUMSALDA OYUNLAR OYNAYIN
Deniz tatili yapan aileler çocukları ile genelde kum kenarında oyun oynayarak zamanlarını geçirirler. Sürekli denizde yüzemeyen küçük yaştaki çocuklar için kumsallar ideal sağlıklı oyun alanlarıdır.
Deniz kumunun çocuklar üzerinde olumlu etkileri vardır. Kum çocukların cildinde doğal peeling etkisi yaratır.
Islak deniz kumunda yapılan yürüyüşler, kan damarlarının genişlemesini ve kanın yukarı doğru pompalanmasını sağlayarak kan akışını artırır.