Hiç Masum Değil! Ciddiye Alın


Verilen rakamlara göre yaklaşık olarak 9- 10 kadının birinde görünen ve endometriozis adı verilen hastalık sanıldığı kadar masum değil. Hastalık çoğu kez yıllarca doğru tanı konmaması veya ciddiye alınmaması sebebi ile kısırlaştırıcı etki yapabiliyor, kronik ağrı, cinsel ilişkide ağrı başta olmak üzere bir çok şikayete sebep olarak yaşam kalitesini kötü etkiliyor. Endometriozis hastalığının en sık çikolata kistleri olarak tezahür ettiğini belirten Bahçeci Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Arıkan, bu kistlerin kısırlık tedavisi öncesinde her durumda alınmasına gerek olmadığını söyledi.
Bahçeci Tüp Bebek Merkezi doktorlarından Doç. Dr. Gürkan Arıkan, hastalığı, “Rahim içi astar dokusunu oluşturan döşeyen hücrelerin rahim dışında da yerleşmiş olması ve adet kanının buralarda oluşup birikmesi” olarak tanımladı.

Bu durum en sık yumurtalıklarda görülmekte ve biriken mayi renk ve kıvamı nedeni ile çikolata kisti olarak bilinmekte diyerek detayları açıklayan Arıkan: “Kadınların yüzde 5 ila 10’unda, çocuk sahibi olmakta güçlük çekenlerin ise yüzde 30’unda çikolata kistlerine rastlanıyor. Hatta kronik karın ağrılı ve kısırlıktan muzdarip kadınların %80”inde çikolata kisti veya karın içinde derin veya yüzeyel endometrioz odaklarına rastlanıyor” diyerek çikolata kisti sonrası hamile kalamama risk oranlarını sunuyor.