Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson'a da zemin hazırladığını gösterdi. Fazla yağlı yiyeceklerle beslenen fareler obez ve diyabet hastası oldu. Ancak bu farelerde Parkinson belirtilerine de rastlandı ve hayvanların erken öldüğü görüldü.

Sonuçları "Journal of Neurochemistry" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Carola Rotermund, beslenme ve Parkinson arasındaki bağlantının anlaşılması için başka çalışmaların da gerekli olduğunu, bununla beraber aşırı yağlı besinlerin tüketilmesinin alfa sinüklein proteininin birikimine yol açarak Parkinson gibi sinir hücrelerinin zamanla işlevlerini kaybettiği hastalıklarda rol oynayabildiğini vurguladı.

 

MİGREN-PARKINSON BAĞLANTISI

Öte yandan Amerikalı bilim adamlarının araştırması migren hastalarının Parkinson'a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırma, orta yaşta migrenden muzdarip kişilerin Parkinson'a yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları riskin göz bölgesinde parlak yıldızlar, yanıp sönen ışıklı noktalar, kıvılcımlar, şimşekler gibi şikayetlerle tanımlanan auralı migrene yakalananlarda daha da arttığına dikkati çekti. Migren ve Parkinson ilişkisinin, beyindeki kimyasalların ve kan akışının dönemsel değişimine bağlı olduğu düşünülüyor. Ayrıca bilim adamları beyindeki bu değişimlerin dopamin hormonunun salgılanmasını azalttığını, dopamin eksikliğinin Parkinson ve migrende de görüldüğünü belirtiyor.