Enerji İçecekleri Zararlı Mı?

Yoğun kafein içeren enerji içecekleri, özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Enerji içecekleri ile ilgili en büyük sorun kafein zehirlenmesi olarak öne çıkıyor. Kahve sıcak olduğu için yavaş yavaş tüketiliyor. Ancak enerji içeceği soğuk olduğu için kısa sürede aşırı miktarda tüketilebiliyor. Bu da kafein zehirlenmesi olasılığını artırıyor.

Avrupa’da ve ABD’de enerji içeceklerine bazı kısıtlamalar getirilmeye başlandı bile. İsveç'te bazı içecekler sadece eczanelerde satılıyor ve çocuklara satışı yasak. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise enerji içeceklerinde yaş sınırı getirilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Enerji içeceklerinin zararları;

-Enerji içeceklerinin içerisinde bulunan kafein ve diğer maddeler kalp hızını ve ritmini bozuyor. Bu da ileride kalp krizi riskini artıyor.

-Enerji içecekleri, yüksek kafein sebebiyle hamile kadınlarda düşük yapma ihtimalini yükseltiyor.

-Eğer enerji içeceklerini alkol ile karıştırıp içerseniz ilerleyen zamanlarda bağımlı olma riskiniz artar.

-Yapılan araştırmalar, enerji içeceklerinin genel olarak vücudun dengesini bozduğunu ortaya çıkarıyor.

Başka bir araştımada ise

Enerji içecekleri dişlere zararlı

Enerji içecekleri, ağızda yüksek miktarda asite ve dişlerde çürüğe yol açıyor

• Kafein, şeker ve içeriğindeki diğer maddeler nedeniyle yüksek miktarda asit üretip diş minelerini aşındırarak çürüğe yol açtıkları, ABD’de bilimsel araştırmalara konu olan enerji içecekleri,  Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de takibinde bulunuyor. DentGroup Göztepe Estetik Diş Hekimi Emek Ertener, enerji içeceklerinin bazılarında 14 adet gazlı içecekteki kadar kafein bulunduğunu ve dişlere sporcu içeceklerinin iki katı zarar verdiğinin belirlendiğini vurgulayarak, “Enerji içeceği tüketilecekse de dişlerle teması önlenmeye çalışılmalı” uyarısında bulunuyor.
 
Yaşları 17 ile 40 arasında değişen, gençler ve genç yetişkinlerle, özellikle öğrenci, sporcu ve yoğun tempoda yaşayanlar, performanslarını artırmak amacıyla enerji içeceklerini tüketmeyi giderek alışkanlık haline getiriyorlar. Bilim çevreleri ise, enerji içeceklerinin, beden ve ruh sağlığına olan yansımaları yanında, diş sağlığına yönelik olumsuz etkilerini de, giderek artan oranda sorguluyor.
 
Amerika’da yapılan çok sayıda araştırmanın, enerji içeceklerinin, meyve suları ve gazlı içeceklerden daha yüksek oranlarda diş çürümelerine neden olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan DentGroup Göztepe Estetik Diş Hekimi Emek Ertener, “ Son 10 yılda kullanımı hayli artan enerji içecekleri sosyal olarak güvenli kabul edilmelerine rağmen, FDA (Food and Drug Administration)’in çok yakın takibinde.
 
Gazlı içeceklere getirilen 71 mg kafein zorunluluğu enerji içeceklerinde yasal olarak belirlenmediği için çoğu marka, ambalajları üzerinde içerdiği kafein miktarını belirtmiyor. Bazıları, 14 adet gazlı içecekte bulunan miktarda kafein içeriyor. Diş sağlığı açısından da bu içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor” hatırlatmasında bulunuyor.
 
Düzenli fluorid kullanımı veya fluor uygulaması dişleri koruyabilir
 
Düşük PH seviyelerine sahip enerji içeceklerinin içeriğinde, yüksek miktarda kafein, şeker, değişen oranlarda B vitamin kompleksleri, taurin, guarana, ginseng, yohimbin, inositol, glukuronolakton ve karnitin gibi maddeler yer aldığına işaret eden Ertener, bu içeriğin dişlere olan etkisini şöyle anlatıyor: “Bu maddelerin çoğu diş minesi üzerinde aşındırıcı etki yapıyor ve dolayısıyla da diş çürümelerine neden oluyor.
 
2012 yılında Journal of General Dentistry tarafından yayınlanan bir makalede, enerji ve spor içeceklerinin hayli asidik oldukları, bu nedenle de diş minesine zarar vererek çürük oluşumu riskini artırdıkları ve ısı değişikliğine bağlı olarak hassasiyetlerin ortaya çıktığı belirtildi. Ayrıca, Amerika’da 9 enerji ve 13 spor içeceği ile yapılan bir araştırmada, enerji içeceklerinin sporcu içeceklerine oranla iki kat daha fazla dişlere zarar verdiği ortaya çıktı.”
 
Diş sağlığı açısından enerji içeceği tüketiminin olabildiğince azaltılmasını, en azından dişle temasının en aza indirilmesini öneren Estetik Diş Hekimi Emek Ertener, “İçeceğin dişlerle temasını en aza indirmek için pipetle içilebilir veya tükettikten hemen sonra ağız su ile çalkalanabilir.  Kesinlikle, içeceği ağızda uzun süre tutmamalı. Şekersiz sakız çiğneyerek de tükürük akışı artırılarak ağız içindeki asit oranı normale döndürülebilir. Düzenli fluorid kullanımı veya diş üzerine fluor uygulaması da, enerji içeceklerinin ortaya çıkarabileceği diş çürüklerini engelleyebilir” şeklinde konuşuyor.