'E-sigara Da Son Derece Zararlı'
Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı elektronik sigaraya karşı uyardı, “Türkiye elektronik sigaranın hiç satılmadığı, tamamen yasaklandığı bir ülke olmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, nikotin salan elektronik cihazlar (elektronik sigara) ile ilgili durum raporu yayınladı ve konuyu Moskova'da Ekim ayında yapılacak olan "Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi" üye ülkeler konferansında ele alacağını açıkladı. Rapora göre, elektronik sigaralar üreticileri tarafından sigara bırakma ürünü veya daha sağlıklı alternatif olarak pazarlanmakta ve tütün kontrolü çabalarına karşı tehdit oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü elektronik sigaraların halk sağlığı zararlarını önlemek üzere üye devletlerden;
-Gençlere ve sigara içmeyenlere promosyon ve reklam yapılmasının engellenmesini,
-Kullanıcı ve pasif maruz kalanların korunmasını,
-İspat edilmemiş sağlık yararları konusundaki açıklama ve reklamların yasaklanmasını,
-Tütün kontrolü konusunda elde edilmiş kazanımların tütün endüstrisinin ticari çıkarlarından korunmasını talep ediyor.

Rapora göre elektronik sigara reklamlarının, sponsorluk ve promosyonunun her ortamda yasaklanması, çocukların ve ürünü tüketmeyenlerin korunması açısından önemlidir. Elektronik sigaranın kapalı alanda nikotin ve toksik partiküller saçması nedeniyle iç ortamda kullanımının yasaklanması gereklidir. 2005 yılından beri 466 markası ile 3 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşan elektronik sigaralar ile tütün endüstrisinin ilişkisi Dünya Sağlık Örgütü için tehdit olarak algılanmaktadır.



8 BİN DEĞİŞİK AROMAYLA SATILIYOR BAĞIMLILIĞI KOLAYLAŞTIRIYOR

Elektronik sigaralar piyasada 8000 değişik aroma ile satılmakta olup meyve ve şeker aromalarının çocuklarda nikotin bağımlılığını kolaylaştırabileceği kaygısı taşınmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2008-2012 arasında gençler arasında elektronik sigara denemenin 2 kat arttığına işaret etmiştir.

Raporda elektronik sigaranın klasik sigarayı bıraktırdığına dair kanıt olmadığı ve tedavi ürünü olarak algılanmaması gerekliliği vurgulanmıştır. Sigarayı ve bütün nikotin kullanımının bırakılmasının en sağlıklı yöntem olduğu belirtilmiştir.

Konuyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Margaret Chan'a mektup gönderen Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) üyeleri kararı takdirle karşılamıştır.

"ELEKTRONİK SİGARA BİR TEDAVİ SEÇENEĞİ DEĞİLDİR"

SSUK Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Dünya Sağlık Örgütü’nü bu kararı nedeniyle kutluyoruz. Uyarılarımıza kulak verdiklerini bilmek bizi sevindirdi. Elektronik sigara bir tedavi ürünü değildir, endüstrinin kanser yapıcı içeriği olan yeni bir ürünüdür. Sigaraya uygulanan bütün yasaklar uygulanmalı ve tütün kontrolü kazanımlarını yok etmesine izin verilmemelidir" dedi.



SSUK yürütme kurulunda Türk Tabipleri Birliği adına bulunan Doç. Dr. Özen Aşut; "Dünya Sağlık Örgütü, elektronik sigara üreticileri ve taraftarları tarafından uzun zamandır baskı altındaydı. Bizler hem ülkemiz adına bir rapor ile hem uluslararası bir mektupla kaygılarımızı iletmiştik. Dünya Tabipler Birliği de benzer bir raporu yeni açıklamıştır. Uluslararası sağlık camiasının ortak akılda birleştiğini ve endüstrinin oyununa gelmediğini görmek bizi gururlandırıyor." dedi

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise "Dünya Sağlık Örgütü için zor ve cesur bir adımdır, kutluyoruz. Ancak biz "yetmez ama evet" diyoruz. Üye ülkeler DSÖ'nün önerilerinden daha iyisini yapabilirler. Sigaralar laboratuvarda bugün icat edilmiş olsaydı kullanım ruhsatı alamazdı. Bu yeni icat edilen sigara ülkemizde ruhsatlı satılmamalıdır. Bu hakkımız ve yetkimiz vardır, kullanalım. Türkiye elektronik sigaranın hiç satılmadığı tamamen yasaklandığı bir ülke olmalıdır" diyerek görüşlerini ifade etti.