Domuz Gribi İlaçları Erken Boşalmaya Yol Açabilir


Bu yıl 33 kişinin hayatını kaybettiği H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili uyarı geldi. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Psikoterapist Cem Keçe, grip ilaçlarının erken boşalmaya yol açabileceğini açıkladı.
H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinden bu yıl 33 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Keçe; "Domuz gribi, insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımı olan H1N1 virüsünden kaynaklanan viral bir hastalıktır, bulaşıcıdır ve insandan insana çoğu zaman öksürük ve hapşırma yoluyla geçmektedir. Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir. Kişiler, bu belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar" dedi.

Domuz gribinin tedavisinin olduğunu ifade eden Keçe; bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçların bulunduğunu söyledi.

Bu ilaçların doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiğini ifade eden Keçe, şunları söyledi:

"Çünkü erken boşalma domuz gribi tedavisinde tercih edilen bir takım ilaçların kullanımı ya da bırakılmasının yan etkisi olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca ruh sağlığı hastalıklarında kullanılan ilaçların ani olarak kesilmesi erken boşalmaya yol açabilir. Bir takım trankilizan ya da uyku getirici ilaçların (opiyatlar) bırakılması ya da soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının yoğun bir şekilde reçetesiz kullanımı sonucunda erken boşalma görülebilir. Kışa veda ettiğimiz bu günlerde soğuk algınlığı ve domuz gribi vakalarının artması anti-gripal ilaçların kullanımını da arttırdı. Domuz gribinin etkilerinden bir an önce kurtulmak için bu tür ilaçları kullanmakta iken aniden erken boşalma gibi cinsel işlev yetersizliğiyle karşılaşan erkeklerin aklına kullandıkları ilaçların buna yol açabileceği gelmemekte ve bu erkeklerin bir kısmı panik içerisinde bize başvurmaktadır. "

Özellikle domuz gribi ilaçlarının içinde yer alan antihistaminikler ve dekonjestanlarin erken boşalmaya sebep olduğunu ifade eden Keçe, bu durmuun geçici olduğunu ve ilaç kullanımı bittiğinde sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Grip hastalığı sırasındaki cinsel işlev bozukluklarının içerdiği bir riske de dikkat çeken Keçe, "Bir erkek, domuz gribi geçirdiği dönemdeki geçici erken boşalmalarına takılıp kalır da iyileştikten sonraki cinsel yaşantısında performans anksiyetesine (başaramama korkusu) girerse gerçek bir erken boşalma sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Yani 'Yine erken boşalacağım!', 'Yine aynısı olacak!', 'Yine eşimi tatmin edemeyeceğim!' veya 'Yine rezil olacağım!' gibi düşüncelerle yatağa giden erkek performans anksiyetesine girebilir, bu da zamanla erken boşalmaya yol açabilir. Bu nedenle domuz gribi geçiren erkekler yaşayabilecekleri erken boşalmanın geçici bir sorun olduğu ve ilaç kullanımı bittiğinde eski performanslarına geri dönecekleri duygu ve düşüncesine sahip olmalıdırlar" şeklinde konuştu.