’Dinlendirici Gözlük Diye Bir Tür Yok’


ISPARTA Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Uzun, halk arasında ’dinlendirici’ olarak adlandırılan gözlük türüyle ilgili, "Öyle bir gözlük türü yok. Olsaydı önce kendime yazardım" dedi.

Gözün hafife alınmayacak kadar önemli olduğunu söyleyen Op. Dr. Özgür Uzun, halk arasında ’dinlendirici gözlük’ diye tabir edilen düşük dereceli gözlüklerin kullanımlarının sakıncalı olduğunu vurguladı. Dinlendirici gözlük diye bir türün olmadığına dikkati çeken Op. Dr. Uzun, "Keşke olsa da biz de kullansak. 0.25 ve 0.50 gibi düşük gözlük derecesine sahip olan kişiler gözlük kullanmasa da olur. Muayene sonucunda gözlük kullanması için bir sebebi olmayan, gözlük kullanması gerekmeyen hastaların bu tür gözlükleri takmaları aksine gözü daha fazla yorar. O yüzden muayenede eğer gözlük ihtiyacı varsa gözlük yazılır zaten. Ancak ihtiyaç yoksa kullanılmaması göz için daha faydalıdır. Bu tür gözlüklere halk arasında ’dinlendirici’ deniyor. Ama bu gözlükler aslına bakarsanız dinlendirmiyor" dedi.

’GÖZLÜK DEĞİL TEDAVİ’

Göze yorgunluk hissi veren esas hastalıkların alerji ve kirpik diplerindeki iltihaplanma veya göz kuruluğu olduğuna işaret eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özgür Uzun, bu hastalıkların tedavi edilerek geçeceğini kaydetti. Gözlük kullanmanın bu tedaviler arasında olmadığını aktaran Op. Dr. Özgür Uzun, şöyle dedi:

"Aslında bunları tedavi etmek gerekir. Gözlüğün bunlara bir faydası yoktur. Gözlük sadece miyop, astigmat, hipermetrop gibi hastalıklar için kullanılması gereken bir araçtır. Bu sorunları olan hastalarda bulanık görmeyi düzeltir. Ancak diğer hastalar için gözde yorucu etkiler bırakabilir. Esas olan bizim için muayenedir. Muayene sonucunda eğer gözlük ihtiyacı yoksa hastanın gözlük kullanmasına gerek yoktur."