Detoks Diyetlerine Dikkat
Önce yeme-içmede sınır tanımadığınız tatiller, sonra detoks diyetler derken sağlığınızdan olmayın.


Günümüzde oldukça popüler hale gelen detoks programlarının pek çoğu, bireyler tarafından uzun süreler boyunca uygulanıyor. Ancak; unutulmaması gereken bir nokta var: Tüm diyet programlarında olduğu gibi; eğer detoks diyet uygulanacaksa bu diyet planının da bireyin kendisine özel olarak hazırlanması gerekiyor. Diyetin uygulandığı süre de burada oldukça büyük bir önem taşıyor.

Detoks kızartma, aşırı yağlı besinler, ateşe direk temas ederek pişirilen etler, alkol gibi besin ve içeceklerin tüketiminden sonra vücutta oluşan serbest radikalleri azaltmayı amaçlayan bir diyet programı olarak ortaya çıkmıştır. Serbest radikallerin oluşumu antioksidanlar yoluyla engellenebilir, yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi ile antioksidan kapasiteyi artırmak mümkündür.

Ancak normal beslenme programlarının aksine, pek çok detoks diyet programı düşük kalorili ve vücut için gerekli birçok besin ögesi açısından yetersizdir. Bu nedenle uzun süre uygulandıkları takdirde bireylerde sağlık sorunlarına yol açabilirler. Benim önerim,eğer detoks diyeti yapılacaksa; diyetin en fazla 3 günlük olması ve kişiye özel olarak hazırlanmasıdır.

Detoks diyeti dendiğinde akla ilk gelenler, sebze ve meyve suları, çiğ besinlerle veya tek bir besin grubuna ait besinlerle beslenmektir. Bu tip bir beslenme, bireylerde besin ögesi eksikliklerine yol açabilir. Bu nedenle öğünlerin içeriklerinin dengeli beslenme kurallarına uygun olması gerekir.