Bilimin "Yumurta" Keşfi!
Pişmiş yumurta, tekrar çiğ hale gelebilir mi? Bilim adamları, işte bu "imkansızı" başardı!

Higgs boson'dan Tupac'in hologramlarına kadar pek çok yeni gelişme ile bilimin inanılmaz bir şekilde ilerlemekte olduğu bir zaman içerisinde yaşıyoruz. Ancak UC Irvine ve Avustralya'dan bir kimyager ekibinin, haşlanmış bir yumurtayı çiğ haline geri döndüreceğini herhalde hiç birimiz beklemiyorduk...
Yumurtanın haşlanma işlemi, içinde bulunan su hazneleri içerisindeki dağınık protein moleküllerinin ısınarak daha hızlı hareket etmeleri ve bir noktadan sonra dağılarak yeni bir üç boyutlu ağ şeklinde bir araya gelmeleri ile gerçekleşiyor. Böylelikle de sıvı yumurta, katı bir hale geliyor. Tabii ki farklı sürelerde ısıya maruz kalan yumurtalar, farklı şekillerde katılaşıyorlar.
Bilim adamlarının yumurtaları ise 20 dakika boyunca kaynatılarak, neredeyse lastik toplara dönüştürülmüş durumdalar. Araştırmacılar, bu kaynatma işleminin ardından "üre" kullanarak yumurtayı pişmemiş haline geri çevirmeyi başardılar. "Üre" ise idrarda yoğun olarak bulunan maddelerden biri.
Tabii ki günümüzde ürenin pek çok cilt bakımı ürünü, şampuan veya bulaşık deterjanında kullanıldığını ve bu ürenin genellikle "doğal" yollardan değil laboratuvar ortamında üretildiğini belirtmekte de fayda var. Yani "mideniz kalkmadan" haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...
Bu noktadaki asıl soru, kimin ne amaçla pişirilmiş bir yumurtayı eski haline döndürmek isteyeceği. Bu işlem, tahmin edilebileceği gibi, yemek endüstrisinde muhtemelen büyük bir işe yaramayacaktır. Araştırmacıların söylediğine göre, bu deneyin asıl amacı, "test tüplerinden temizlemek için çok fazla zaman harcanan yapışkan proteinlerin" tekrar kullanılmasını sağlamak.
Deneyin anlatıldığı basın açıklamasında belirtilen tek avantaj ise laboratuvar çalışanlarına zaman kazandırmak değildi. Bu işlemin kanser tedavisini de içeren pek çok kullanım potansiyeli bulunmakta. Ucuz ve hızlı bir şekilde yaygın proteinleri tekrar oluşturabilme yetisi, protein üretimini ve kanser tedavilerini çok daha ucuzlatabilme olasılığını taşıyor.