Bel Ağrısının Nedeni Şempanzede Gizli!
İskoçya Kanada ve İzlanda'dan bilim adamlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği bir araştırma, kronik bel ağrısı problemi yaşayan kişilerin omurgalarının şempanzelerinkine benzediğini ortaya çıkarttı


İnsanların iki ayak üzerinde yürümesinin kökenleri, omurga problemleri ve omurga kemiklerinin şekilleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkartmak için şempanze, orangutan ve tarih öncesi insanların omurga kemiklerini inceleyen araştırmacılar bulgularını BMC Evolutionary Biology isimli akademik dergide yayınladı.
Uzmanlar araştırma sonucunda kronik bel ağrısı problemleri yaşayan kişilerin omurgalarının sağlıklı insanlarınkinden çok şempanzelerin omurgalarına benzediğini ortaya çıkarttıklarını söyledi.
Araştırmacılar, evrim sürecinin “mükemmel” olmadığını ve tüm insanların iki ayak üzerinde yürümeye geçiş sürecinde duruma eşit bir şekilde adapte olamadığını söyledi.
Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Aberdeen Üniversitesi Profesörü Mark Collard, konu ile ilgili İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada “Bazı insanların omurları iki ayak üzerinde yürümeye daha az adapte olmuş” dedi.
Collard elde edilen bulguların bel ağrılarının tedavisinde kullanılacağını umduklarını söyledi.