'Bayramda Tatlıyı Abartmayın' Uyarısı
Beslenme ve diyet uzmanı İrem Damancıoğlu, Ramazan Bayramı'nda tatlıya çok fazla yüklenmemek gerektiğini belirterek, "Bayram ikramlarında misafirlerinize ısrarcı tavırlardan uzak durmakta fayda var. Sunulan ikramlarda da seçici olun, tatlı tüketimini abartmayın" dedi




Samsun’da özel bir hastanede görev yapan beslenme ve diyet uzmanı İrem Damancıoğlu, bayramda beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.
İrem Damancıoğlu, "Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve beslenmenin 2- 3 öğüne inmesiyle metabolizmada yavaşlamalar meydana gelir. Bu nedenle bayram normal beslenmeye geçiş dönemi olarak görülebilir. Yumuşak geçiş, öncelikle mide sağlığı adına oldukça önemlidir. Bayramda öğün sayısının artırılması gerekir. Güne hafif kahvaltıyla başlanmalı. Bayramda tüm ailenin bir araya gelmesi, keyifli aile sofralarını da beraberinde getirir ve tüketilen yemek miktarı artar. Yemek miktarını kısıtlı tutmak ve yemek seçimini hafif besinlerden yapmak, bol sebze-meyve tüketmek daha sağlıklı bir bayram geçirilmesine yardımcı olur" diye konuştu.
Bayram ziyaretlerine giderken aç olmamanın, gidilen yerdeki ikramlar karşısında daha iradeli olunmasını sağlayacağını ifade eden İrem Damancıoğlu, "Bu nedenle öğün aksatmamakta fayda var. Bayram ziyaretlerinde, hamurlu, şerbetli ağır tatlılardan uzak durulmalı. Bunun yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlılar ve meyve tercih edilmeli. Bunun yanında şeker çikolata tüketimi de sınırlandırılmalıdır. İkramlar konusunda seçici davranıp her yerde ikram kabul edilmemeli. İçecek olarak ise asitli, şekerli içecekler yerine su, ayran tercih edebiliriz. Bayramda kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, bunlar yerine bitki çayları tercih edilmeli. Ev sahibi olarak ise misafirlerimiz için hafif tatlı seçenekleri oluşturabiliriz. Sağlıklı ikramlar sunmak ve ısrarcı tavırlardan uzak durmakta fayda var" dedi.