Balık Yedikten Sonra Süt İçilir mi?
Balık yedikten sonra süt içilir mi? Bakın uzmanlar ne diyor.


Dün Eskişehir'de balık yedikten sonra kakaolu süt içtiği iddia edilen üniversite öğrencisi Mehmet Serhat Gökçe, hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu talihsiz olay, akıllara yine o soruyu getirdi: Balık yedikten sonra süt içilir mi? Bakın uzmanlar ne diyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Tuğba Şengel, "Omega-3 kaynağı balık ile kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleri sağlıklı beslenme düzeninin olmazsa olmazlarıdır. Balığın saç sağlığından zihinsel gelişimin tamamlanmasına ve hafızanın güçlendirilmesine kadar birçok faydası var. Süt ve süt ürünleri ise başta kalsiyum olmak üzere; magnezyum, folik asit, B1, B2, B6, B12, A, E ve D vitaminlerini içermesi sayesinde kemik ve diş sağlığına faydalıdır" dedi.

"Besin değeri yüksek olan ve vücuda birçok faydası bulunan bu iki besinin birlikte tüketilip tüketilemeyeceğiyle ilgili tartışmalar hâlâ devam etmektedir" diyen Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel şöyle konuştu:

'BALIK TAZEYSE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLEBİLİR'

"Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, balığın taze olmasıdır."

BAYAT BALIKTAKİ 'HİSTAMİN' ZEHİRLİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Temel de balığın içerisinde bulunan 'histamin' adlı proteinin bayat balıkta daha fazla bulunduğunu belirterek "Bu durum, vücutta toksik etki yaratır. Histamin proteini, sütte de fazla miktarda bulunur. Bu yüzden bayat balık ve sütün birlikte tüketilmesiyle 'histamin zehirlenmesi' görülebilir. Bayat balık ile süt tüketilmiş ise bulantı, kusma, ishal ve halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Herhangi bir sağlık sorununun oluşmaması için tüketilecek balığın tutulduktan sonra doğru muhafaza edilmiş olmasına, eğer konserve balık tüketilecekse üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir" dedi.

BAYAT BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Taze balıkların gözleri parlak, solungaçları kırmızı ve ıslak olur.

Bir balığın;

- Karnı yumuşak ve pörsük ise,
- Kuyruğu gevşekse,
- Gözleri mat veya içine kaçmışsa,
- Pulları gövdesinden kolayca dökülüyorsa,
- Amonyağı andırır kötü bir kokusu varsa,
- Solungaçları beyazımsı, koyu ve kuruysa,
- Eti yumuşaksa o balık taze değildir.

Balığı da diğer et ürünleri gibi çözüldükten sonra hemen tüketmek gerekiyor. Balıkçılar, balıkların bol avlandığı dönemde soğuk hava deposunda depoladıkları balıkları çözdürerek tüketiciye sunuyor. Bu balıkların tamamını satamayan balıkçıların kalan kısmı tekrar dondurup çözdürdükten sonra tezgaha koyması da büyük tehlike yaratıyor.