Ay Çekirdeği Kilo Aldırır Mı?
Yaz mevsimi yaklaşıyor, peki herkesin severek yediği ayçekirdeğinin zayıflama diyetinde yeri var mı?


Ayçekirdeği, proteinle birlikte folat, E vitamini ve bakır gibi esansiyel vitamin ve minarellerle dolu. Ayçekirdeği lezzetli olmakla birlikte aynı zamanda içeriğinde kilo vermenize yardımcı olduğu bilinen lifler ve metabolizma ve zayıflamayı destekleyen diğer bileşenler bulunuyor. Fakat ayçekirdeği zayıflamanızı sihirle sağlamıyor.

Porsiyonunuza yeterince dikkat etmezseniz, ay çekirdeğinde Diyetinizi mahvetmeye yetecek kadar yüksek kalori var. İlk olarak eski çağlarda Kuzey Amerikalılar tarafından yetiştirilen ayçekirdeği, yılan sokmalarının iyileştirilmesinden sigarayı bırakan basketbol oyuncularının atıştırmalığına kadar her şeyde kullanılageldi. Ay çekirdeğinde B vitaminleri ile birlikte bakır ve magnezyum gibi mineraller yüksek miktarda bulunuyor. Bol miktarda yağ ve kaloriyi küçük bir alana sığdırdığı için, şişmanlatıcı olarak ün saldı. Ancak makul miktarda tüketildiğinde dengeli beslenmenin sağlıklı bir parçası olabilir.

Yüksek Kalori
Kurutulmuş, yağda kavrulmuş, kuru kavrulmuş veya kavrulmuş olmak üzere hangi türü tükettiğinize bağlı olmakla birlikte 28 gramlık (1 ons) ayçekirdeği içi160 kalori içeriyor. Günlük 2000 kalorilik bir diyet uygulayan sağlıklı bir yetişkin için, bu miktar günlük kalori sınırlamasının %8.2 ila yaklaşık %9’luk kısmına denk geliyor. Diğer gıda alımlarınızı dikkatli bir şekilde kontrol altına almazsanız, düzenli olarak ayçekirdeği tüketmeniz kilo almanıza neden olabilir. En düşük kalori seçeneği için, kurutulmuş ayçekirdeği içini tercih edin; 28 gramlık kavrulmuş ayçekirdeği içi ise en yüksek kalori miktarına sahip.

Lifler Zayıflamaya Yardımcı Oluyor
Şubat 2015’te Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, lif alımının artırılması, zayıflamanızı desteklemek için atabileceğiniz basit adımlardan biri. Lifler suyu emdiği için, midenizde şişer ve sindirimi yavaşlatır. Bunun sonucunda, lifler uzun süre tok hissetmenizi sağlar, böylelikle zorluk çekmeden daha az yersiniz.

Kadınlar günlük 25 gram, erkeklerse günlük 38 gram tüketmeli. Bir fincanın yaklaşık dörtte birine denk gelen 1 onsluk (28 gram) kuru kavrulmuş ayçekirdeği içinden 3 ila 4 gram lif alabilirsiniz.

Diğer bir ifadeyle, 31 ila 50 yaşlarındaki erkekler için tavsiye edilen günlük lif miktarının yaklaşık %11’ini ve aynı yaştaki kadınların günlük ihtiyacının ise %13’ünü karşılıyor. Yağda kavrulmuş ve kuru kavrulmuş ayçekirdeğinin 28 gramında 3 gram lif bulunurken, kurutulmuş ayçekirdeği içi ise 2.4 gram lif içeriyor. 2001 yılında "Nutrition Reviews"da yayımlanan bir makalede, diyette lif miktarını artırmanın zayıflamaya yardımcı olduğu bildirildi.