Armut ve Faydaları

Armutların çok farklı çeşitleri vardır. Deveci armudu, Japon armudu gibi çok çeşitli armutlar bulunur. Elmadan daha ince kabuklu ve tatlı bir meyvedir. Türkiye’de oldukça bol bir yetişme alanı vardır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, armut kabuğunun etli bölümlerine nazaran 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiğini ortaya koymuştur. İçerdiği maddeler, antioksidan ve iltihap önleyen özellikleri barındırır. Armut kabuğu çok liflidir bu sebeple kabuğu ile yemek gerekir.

Armudun yararları

Sindirimi Kolaylaştırıcı özelliği vardır: Orta boy bir armut 5 gram kadar lif barındırır. Günlük lif ihtiyacı 38 gramdır. Buradan anlaşılacağı üzere lif bakımından oldukça zengindir armut. Lifin önemi ise kabızlık ve kabızlık neticesi meydana gelen hemoroid gibi rahatsız edici sorunlar lif sayesinde engellenebilir. Lif, vücudun vitamin ve mineralleri emme potansiyellerini yükseltir.

Armut yalnızca lif bakımından zengin değildir. Orta boy bir armut 212 miligram potasyum barındırır. Potasyum vücudun su dengesini düzenlemek için oldukça mühimdir. Kasların gerektiği gibi çalışması için gereklidir. Armut 7,5 miligram C vitamini içerir. Bu da c vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılaması demektir.

C Vitamini Bakımından Zengindir: C vitamini enfeksiyonların oluşmasını engeller ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Günlük olarak yeterince C vitamini almak, dokuları güçlendirir ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Armut K vitamini İçerir: Armut K vitamini barındıran bir meyvedir. K vitamini kanın pıhtılaşması için yardımcıdır. K vitamini, vücuttaki proteinleri harekete geçirmek için önemlidir. K vitamini yetersizliğinde diş eti ve burun kanamaları başlayabilir. K vitamini bunların yanında sağlıklı bir kemik dokusu için gereklidir. Büyük bir armut tüketirsiniz, günlük K vitaminin tamamını karşılayabilirsiniz.

Armut Kalple Dost: Yapılan araştırmaların ışındığında kalp hastalıkları için oldukça yararlı olduğu ortaya konmuştur. Bunun sebebi çoğunlukla lif ve bolca antioksidan içermesi dolayısıyladır. Amerikan Kalp Derneği’nin bildirisine göre günde bir armut yemek, felç riskini minimuma düşürür.

Armudun Diğer Faydaları

Armuda günlük olarak tüketildiğinde, göğüs kanseri, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet hastalıları riskini azaltır.
C ve K vitaminlerinin dışında armutta B2, B3, B6 vitaminleri ve bakır da vardır.
Anne adayları ya da emziren anneler için folik asit oldukça önemlidir. Bu da armutta bolca vardır.
Potasyum içerir bu sebeple yüksek tansiyon önlenebilir.
Armutun içeriğinde olan bor maddesi vücudun kalsiyumu tutması için oldukça önemlidir.
Armutta olan hidroksisinnamik asit, mide ve akciğer kanserini engellemek için önemlidir.
Alerjiye sebep olma riski en düşük meyvedir. Güvenle tüketebilirsiniz.


Armutun Zayıflamaya Etkisi

Lif ve karbonhidrat açısından zengin olduğu için kilo vermeye yardımcı olabilir. Armut, rejim dönemlerinde kişilere adeta destektir. Kalorisi düşük ancak besleyiciliği yüksektir. 148 gram ağırlığındaki bir armut yaklaşık 96 kaloridir. Günlük kalori gereksinimi yetişkinler için 1800 civarında olduğu için ara öğünler için tercih edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Kilo verme amacında olanlar, lif yönünden zengin besinler tüketmelidir. Armut da bu sebeple diyet yapanlar için önemlidir. Lifli besinler tokluk hisseini arttır. Armut, kan şekerini kontrol altında tutar. Bu da şu demektir, armut tüketildiğinde kan şekeri hemen yükselip hemen de düşmez bu sebeple yorgunluk ve açlık hissi oluşmaz.