Savcılık Tanıklarını Dinletiyor

Evrim Kamalı

Kıbrıs Manşet Özel Haber

Lefkoşa’da 22 Ocak tarihinde Afrika Gazetesi’ne karşı gerçekleştirilen gazete binasının taşlanması, tabelalarının kırılması ile ilgili olarak tutuklanan zanlılar Ümit Taş, Ahmet Türkmen, Bayram Ak, Mehmet İpek, Oktay Güney ve Abdülhadi Doğan dün yeniden mahkeme huzuruna çıkarıldılar.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Tacan Reynar huzurunda gerçekleşen dünkü duruşmada iddia makamı Başsavcılık adına Savcı Ayşe Kaymak Şadi savunmanın iddiasına karşı kendi tanıklarını dinletmeye başladı. Savcı Şadi ilk olarak mahkemede olay yerinde görüntü alan polis memuru Halil Uyguroğlu’nu dinletti. Uyguroğlu mahkemede emare olan görüntülerin bir kısmını kendisinin çektiğini ve bu görüntüleri çektiği sırada Afrika Gazetesinden topluluğa karşı uygunsuz bir hareket yapıldığını görmediğini veyahut bu yönde topluluktan bir haykırış duymadığını söyledi. Polis memuru Halil Uyguroğlu olay yerinde başsından sonuna bulunduğunu topluluğun ara ara binaya girmek istemesi üzerine polisle tartıştıklarını ve arbede yaşandığını, ayrıca bir bölümdede büyük parke taşını atmaya çalışan bir eylemciye müdahale ettiği sırada da olayların alevlendiğini söyledi.

Savcılığın ilk tanığı polis memuru Uyguroğlu’nun ardından tanık kürsüsüne olay günü yine yaşanan olayları kamera ile kaydeden polis memuru Çağıl Kaya geldi. Kaya vermiş olduğu yeminli ifadesinde olay günü olay yerinde görevli olduğunu ve başından sonuna kadar orada olduğunu söyledi. Polis çekmiş olduğu görüntülerde topluluğa karşı gazete içerisinden bir hakaret görmediğini ve bu yönde de topluluktan bir hareketlenme olmadığını belirtti.

Polis memuru Kaya topluluk eylem yaptığı sırada münferit birkaç kişinin binaya taş attığını görüntülerde de görüldüğünü, bu taş atanlara zaman zaman eylemde olan kişilerin engel olmaya çalıştığını söyledi. Kaya eylemde zaman zaman tansiyonun yükseldiğini ve topluluk ile polis arasında arbede yaşandığını buna sebep olarak da topluluğun binaya girmesini polisin engellemesi ve taş atanlara müdahale etmeye çalışması olduğunu gözlemlediğini ve video görüntülerinde de görüldüğünü mahkemeye aktardı. Kayanın tanıklığının ardından Savcı Ayşe Kaymak Şadi bugünlük hazırda başka tanığı bulunmadığını ve yarın geriye kalan tanıklarını hazır edeceğini belirterek tehir talep etti.

Huzurunda yapılan tehir talebini değerlendiren Kıdemli Yargıç Tacan Reynar davanın kaldığı yerden 14 Şubat tarihinde devam etmesine ve sanıkların tutuklu olarak beklemelerine emir verdi.