Sahte Savcılar Cezaevine Gitti
Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp hileyle para ve ziynet eşyası çaldıkları iddia edilen 5 kişi hakkındaki polis soruşturması tamamlandı



Gazimağusa’da kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp vatandaşlardan hile yolu ile nakit para ve ziynet eşyası çaldıkları iddia edilen Abdülkadir Coşkun, Abdülkadir Doğan, Aziz Demirkan, Süleyman Demirkan ve Süleyman Eldebrami, 12 günlük tutukluluklarının ardından dün teminat maksatlı mahkeme huzuruna çıkarıldı.
Zanlılardan Abdülkadir Doğan, yargılanmaya başlayıncaya değin hükümsüz tutuklu olarak 45 günü geçmemek şartı ile merkezi cezaevine gönderilirken, diğer zanlılar mahkemenin emrettiği 5’er bin TL’lik nakdi teminat emrini yerine getiremedikleri için hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gitti.
Teminat şartlarını yerine getiremedikleri için cezaevine gönderilen zanlılar, ilerleyen günlerde bu emirleri yerine getirebilmeleri halinde serbest kalacak.
Gazimağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Ayşen Toroslu huzurunda görüşülen teminat duruşmasında İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Hasan Çaltılı, Gazimağusa Polis Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mehmet Kutlu’yu tanık olarak dinletti.
Tanık polis, zanlı 1 Abdülkadir Coşkun, zanlı 2 Abdülkadir Doğan, zanlı 3 Aziz Demirkan, zanlı 4 Süleyman Demirkan ve zanlı 5 Süleyman Eldebrami’nin Gazimağusa ve Tuzla’da 15 ve 16 Eylül tarihileri arasında Kezban Yüzcen, Orhan Topçay ve Şöhret Topçay’ı telefonla arayarak kendilerini polis ve savcı olarak tanıttıklarını hatırlattı.
Polis memuru, bu zanlıların Kezban Yüzcen ve Orhan Topçay’a uyuşturucu ve kara para meseleleri yüzünden başlarının dertte olduğunu söyleyerek para ve ziynet eşyası talebinde bulunduklarını söyledi.
Zanlıların Kezban Yüzcen’den 600 Sterlin, 50 TL, 1 adet “Bendo” denilen altın ve 4 adet erkek yüzüğünü hile yolu ile çaldıklarını belirten tanık polis Mehmet Kutlu, Orhan Topçay’dan ise 2 bin 130 Sterlin nakit para, 7 yüz TL ve 18 çeşit ziynet eşyası çaldıklarını kaydetti.
Zanlıların 17 Eylül 2014 tarihinde kaldıkları evden çıktıları sırada yakalandıklarını belirten Mehmet Kutlu, zanlıların yaşadıkları evde yapılan aramada Şöhret Topçay’a ait ziynet eşyalarının ve 5 bin 700 TL nakit paranın bulunarak emare alındığını bildirdi.
Zanlı 2 Abdülkadir Doğan’ın sterlinleri Lefkoşa’da bir döviz bürosunda bozdurduğunu ifade eden Kutlu, tüm zanlıları da suça bağlayıcı yeterli şahadeti topladıklarını dile getirdi.
Polis memuru, zanlı 1 Abdülkadir Coşkun, zanlı 3 Aziz Demirkan, zanlı 4 Süleyman Demirkan ve zanlı 5 Süleyman Eldebrami’nin vizelerinin dolduğunu anlatırken, zanlı 2 Abdülkadir Doğan’ın vizesinin 15 gün sonra dolacağını kaydetti.
Tahkikat memuru, mahkemeden zanlıların davalarında hazır bulunmalarını sağlamak maksadıyla yargılanmaya başlayıncaya değin 3 ayı geçmemek şartı ile hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmelerini talep etti.
Zanlıların avukatı Şakir Karataş talep edilen süreye itirazda bulundu. Zanlıların teminatla serbest bırakılmalarını talep etti.
Yargıç Ayşen Toroslu yapılan duruşmanın ardından suçunu kabul edip gönüllü ifade veren zanlı 2 Abdülkadir Doğan’ın yargılanmaya başlayıncaya değin 45 günü geçmemek şartı ile hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesini emretti.
Ayşen Toroslu diğer zanlılarında 5’er bin TL nakdi teminat yatırmaları, KKTC vatandaşı birer kefilin lehlerine 100’er bin TL’lik kefalet senedi imza etmesi karşılığında serbest bırakılmalarını emretti.
Toroslu bu zanlıların ayrıca pasaport ve seyahat belgelerine el koyarak KKTC dışına çıkışlarına yasak getirdi.

Kaynak:Kıbrıs Gazetesi