KKTC Yargısında Bir İlk

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya'ya cinsel içerikli düşünce ile Sosyal Paylaşım sitesi Facebook üzerinden hakaret eden Hataylılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ayrıca Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu aleyhinde Doğuş Derya tarafından açılan tazminat davasının kararı bugün Kıdemli Yargıç Tacan Reynar tarafından açıklandı.



Kıdemli Yargıç Tacan Reynar huzurunda uzun soluklu gerçekleşen duruşma neticesinde Bertan Zaroğlu'nun Milletvekili Doğuş Derya'ya yönelik sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerimde yapmış olduğu " Sayfamdaki arkadaşlarmın affina sığınarak Doğuşummm, Bebeğimmmmmmm, Anlıyorum izdırabını fakat biraz farklılık yap senin stresini sıkıntını çekmekten bıktık içine al ki diline vurmasın" yorumunu Davacı Derya'nı kişilik haklarına ve kadınlık onuruna saldırıldığı na bulgu yaptı. Reynar özetle Davalı Bertan Zaroğlu'nun yapmış olduğu yorumda her ne kadar açık yazmasa da cinsel içerikli düşünce ile yazdığının ortada olduğunun altını çizdi.

Kıdemli Yargıç Tacan Reynar'ın yazmış olduğu ve okuması yaklaşık 3 saat süren gerekçeli kararında Doğuş Derya’nın Bertan Zaroğlu’na yönelik ‘zem ve kadih’ (hakaret ve sövme) davasında tazminat hakkı almaya hak kazandığını açıklayarak, Bertan Zaroğlu aleyhine 45 bin TL tazminat ve 15 bin TL dava masrafı olmak üzere toplam 60 bin TL tazminat hükmüne karar verdi.



Mahkemede sonucunda Milletvekili Doğuş Derya avukatları Jale Dizdarlı ve Ongun Talat işe birlikte açıklama yaparak adalete güveninin tam olduğunu, netice itibariyle yanılmadığını belirterek hükmedilen tazminatı da Kadın Hakları ve Çocuk Hakları konusunda mücadele veren örgütlere paylaştıracağını açıkladı.

KKTC mahkemeleri tarihinde bir ilk olan ve emsal teşkil edecek olan sosyal medya üzerinden yapılan yorum üzerine açılan ‘zem ve kadih’ davası neticesinde verilen tazminat hükmünden sonra gözler yine bir ilk olarak Başsavcılık tarafından dosyalanan 5398 /2017 dava numaralı Bertan Zaroğlu ile birlikte Latif Akça, Kenan Akın, Ali Tekin, Kemal Çakırgöz ve Rifat Yıldız 5398 /2017 numaralı Cinsel Tacizlik davasına çevrildi. Her iki davada KKTC yargısında emsal teşkil edecek konumda bulunuyor. Netice itibari ile sosyal medya üzerinden kişilerin hakaretine veya tacizine uğrayan kişilerin yargıya başvurmasının yolu açılmış olacak.