Kaçma İhtimalleri Yüksek Bulundu

Ziraat Bankası’nın para taşıyan iki personelini darp edip soygun girişiminde bulunan üç zanlı avukatlarının itirazlarına rağmen tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi

Merkez Bankası önünde meydana gelen silahlı ve biber gazlı soygun girişiminin failleri olduğu iddia edilen ve olaydan kısa bir süre sonra tutuklanan astsubaylar Ayhan Yıldız, Murat Bulut ve işadamı olduğu belirtilen Hüseyin Kartaltepe dün teminat talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. Soygun girişimi ile ilgili yürütülen soruşturmada zanlılar ile ilgili Kısmın tamamlandığı açıklandı.Mahkemede aktarılan bulgulara göre zanlılar soygundan dört gün önce 10 Ağustos tarihinde araç kiraladı. Olay günü Kızılbaş bölgesindeki kiliseye giden astsubaylar ve Kartaltepe burada üstlerini değiştirdi. Soygun girişiminde başarısız olan zanlılar önce Girne’ye gitti. Zanlı Bulut ile Kartaltepe Girne’den Gemikonağı’na giderken zanlı Yıldız kiralık aracı teslim etmeye gitti. Polis önce zanlı Yıldız’ı daha sonra diğer iki zanlıyı yakaladı. Zanlılar eğer soygunda başarılı olsaydı yurt dışına kaçacaktı.

“YAKINLARI YURTDIŞINDA, KAÇABİLİRLER”
Polis zanlıların 14 Ağustos tarihinde Lefkoşa’da meydana gelen silahlı soygun, ateşli silah tasarrufu ve ciddi darp suçlarından dolayı tutuklandıklarını söyledi. Zanlılar hakkındaki polis soruşturmasının devam ettiğini ancak serbest kalmaları halinde geri kalan kısmına etki edemeyeceklerini belirten polis, zanlı Murat Bulut’un KKTC vatandaşı olduğunu, zanlı Ayhan’ın KKTC-TC vatandaşı, zanlı Kartaltepe’nin ise TC vatandaşı olduğunu ve KKTC vatandaşı bir kadın ile evli olduğunu açıkladı. Üç zanlının da Türkiye’de yakın akrabaları olduğunu kaydeden polis, teminatla serbest kalmaları halinde yurt dışına kaçma ihtimalleri bulunduğunu ifade etti.

PARAYI ALIP, KAÇMAYI DÜŞÜNDÜLER
Zanlıların soygundan sonra Türkiye’ye kaçmayı planladıklarına dair itirafları olduğunu kaydeden polis, zanlıların ileride ağır ceza mahkemesinde yargılanacaklarını, işlenen suçların ömür boyu hapis cezası öngören suçlar olduğunu dile getirdi. Tutuklanan zanlılar ile ilgili gerçekleştirilen soruşturma sonucuna da dair bilgiler aktaran polis, olay günü saldırıya uğrayan Ziraat Bankası personellerini tanıtma merasiminde zanlıları teşhis ettiklerini, olaymahalline yakın kamera görüntülerinde zanlıların tespit edildiğini ve birçok görgü tanığının ifadesi sonucu zanlıların bu suçu işlediğine dair güçlü kanıtlar topladıklarını söyledi.

ELBİSELERİ ÇÖPE ATTILAR
Üç zanlının olaydan önce ve olaydan sonra birlikte olduklarına dair yeterli kanıt bulduklarını kaydeden polis, zanlı Bulut ile Yıldız’ın gönüllü ifade vererek suçlarını kabul ettiklerini açıkladı. Polis, olayda kullanılan ve zanlı Bulut’a ait silahın, olay anında zanlıların giydiği kıyafetlerin çöp kutusunda bulunarak kanıt olarak alındığını vurguladı.

DÖRT GÜN ÖNCE KİRALADILAR
Zanlıların soygundan 4 gün önce 10 Ağustos tarihinde aracı kiraladıklarını, olaydan sonra ise zanlı Yıldız’ın kiralık aracı teslim etmek isterken yakalandığını açıklayan polis, zanlı Bulut ile Kartaltepe’nin ise Gemikonağı’nda gözaltına alındığını söyledi.

AÇIĞA ALINDILAR
Zanlı Bulut ile zanlı Yıldız’ın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sahil güvenlikte çalıştıklarını, zanlı Kartaltepe’nin ise daha önce şirketleri olduğunu ancak şuanda tüm işyerlerinin battığını ifade etti.Polis,GKK’ya bağlı çalışan iki zanlının geçici süre ile görevden uzaklaştırıldıklarını belirterek, yasa gereği altı ay mahkûmiyet almaları halinde tamamen görevden atılacaklarını vurguladı.

“HEPSİ BANKALARA BORÇLU”
Polis, zanlı Murat Bulut’un üç kez askerlik görevinden istifa ettiğini ve içerde istifa dilekçesinin bulunduğunu belirterek, zanlı Bulut’un bankaya 170 bin TL, zanlı Yıldız’ın 160 bin TL, zanlı Kartaltepe’nin ise 60 bin TL borcu olduğunu dile getirdi.Polis zanlıların serbest kalması halinde ülkeden kaçacaklarına dair yeterli kanıt olduğuna inandıklarını ve bu nedenle zanlıların 3 ay süre ile cezaevine gönderilmelerini talep etti.

“KAÇARSA GERİ İSTERİZ”
Aktarılan olguların ardından zanlı Bulut’un avukatı, müvekkilinin işkence altında ifade verdiğini, müvekkilinin serbest kalıp Türkiye’ye kaçması halinde de iadesinin istenebileceğini söyledi.Zanlı Yıldız’ın avukatı da müvekkilinin işkence gördüğünü, ifadesinin zorla alındığını ileri sürerek, “Gönüllü ifadeyi darp ederek aldınız. Bu nedenle bu ifadenin gönüllü olduğu söylenemez. Müvekkilim olay esnasında araçtan hiç inmedi,o sırada uyuyordu. Eşi 11 ay önce Türkiye’den buraya geldi. İş kurması için bankadan 160 bin TL çekti. Hayatını burada kurmaya niyetli ve yatırım yapan bir kişi serbest kalırsa kaçmayacağı ortadadır” dedi.

KAÇARLARSA GERİ ALAMAYIZ
Duruşmaya bakan yargıç, zanlılar aleyhine getirilen davaların ciddi suçlar ve ömür boyu hapis öngören suçlar olduğunu söyledi. Yargıç, zanlıların serbest kalması halinde kaçmayacağına dair ikna olmadığını, KKTC’nin politik durumundan dolayı suçluların iadesi konusunda sıkıntı yaşandığını dile getirerek, tutuklu yargıya karar verdiğini ve bu amaçla zanlıların 2 ay süre ile cezaevine gönderilmesinin yargı aşamasında hazır olmaları için uygun olacağını belirtti.

Kaynak: Star Kıbrıs