Garip Ticaret

İray ve Altınbaş Kuyumculuk’a ait 3 kilo 265 gram hurda altın gümrüksüz ülkeden çıkarmaya çalışırken tutuklanan Hacı Mehmet Oktar, “25 yıldır birçok iş adamına mal getiriyorum” dedi

Ercan Havalimanı’nda Hacı Mehmet Oktar tarafından vergi ödenmeden ülkeden çıkarılmaya çalışılırken X-Ray cihazına takılan 3 kilo 265 gram hurda altın hakkındaki polis soruşturması devam ediyor. Altınların mali değerinin 163 bin TL olduğu açıklanırken altınların 860 gramının İray Kuyumculuk’a geri kalan 2 kilo 405 gramının ise Altınbaş Kuyumculuk’a ait olduğu belirtildi. Polis Altınbaş Kuyumculuk’un zanlıya sattığını iddia ettiği makbuzlar ile ilgili incelemesini sürdürürken, soruşturmanın zanlı hakkında olan kısmı ise tamamlandı. Polis gözetiminde soruşturma amaçlı 5 gündür tutulan zanlı dün teminat talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. İddia makamı zanlının tutuklu yargılanmasını talep ederken, buna itiraz eden savunma zanlıyı tanık kürsüsüne çıkardı. Zanlı , “25 yıldır tanınan butiklere kıyafetler getiriyorum. Ayrıca birçok kişi ile çalışıyorum. Bunların arasında cumhurbaşkanının kızı da var. Ona da mal getiriyorum” dedi.

BİRÇOK İŞ ADAMINA ÇALIŞIYOR

Ercan Havalimanı’nda ele geçirilen altınlarla ilgili soruşturma devam ederken hakkındaki soruşturma tamamlanan zanlı Oktay dün duruşmaya çıkarıldı. Polis, 14 Ağustos tarihinde ülkeden çıkış yapmak için Ercan Havalimanı’nda bulunan zanlının kapı geçişi esnasında bavulunun X-ray cihazına takıldığını ve yapılan aramada 3 kilo 265 gram sekiz adet külçe halinde altın hurdası bulunduğunu söyledi. Para ve kambiyo yasasına aykırı altınları çıkarmaya çalışan zanlının gözaltına alındığını ve 2 kez mahkemeye çıkarılarak 5 gün tutukluluk emri alındığını belirten polis, bu süre içerisinde yapılan soruşturmada zanlının KKTC’ye sürekli giriş çıkış yaptığını, geliş ve gidişlerde mal getirip götürdüğünü ve taşıyıcılık görevi yaptığını dile getirdi. Polis zanlının 1996 yılından beridir KKTC’de birçok iş adamı ile çalıştığını ve onlara mal getirdiğini tespit ettiklerini ifade etti.

EDERİ 163 BİN TL

Altınların mali değerinin 163 bin TL olduğu açıklayan polis, altınların 860 gramının İray Kuyumculuk’a geri kalan 2 kilo 405 gramının ise Altınbaş Kuyumculuk’a ait olduğunu belirlediklerini ifade etti. Polis, Altınbaş Kuyumculuk’un zanlıya sattığını iddia ettiği makbuzlar ile ilgili incelemeyi sürdürdüklerini, zanlının soruşturmanın geri kalan kısmına etki edemeyeceğini belirterek teminata bağlanmasını talep etti.

SAVCI CEZAEVİ TALEP ETTİ

İddia makamı KKTC’ye turist olarak gidip gelen zanlının tüm ailesinin Türkiye’de olduğunu, ülkede her hangi bir bağı olmadığını belirterek, tutuklu yargılanmasını ve bu amaçla 45 gün süre ile cezaevine gönderilmesini talep etti.

YILLARDIR MAL GETİRİP GÖTÜRÜYOR

Talebe itiraz eden zanlı avukatı, müvekkilinin 25 yıl gibi bir süredir KKTC’de iş yaptığını, birçok tanınan işyerine kıyafet, araç parçası gibi eşyalar taşıdığını ifade etti. Zanlının tutuksuz yargılanması halinde ülkeden kaçmayacağını savunan savunma, bu iddiası üzerine mahkemede müvekkilini tanık kürsüsüne çıkardı.

ZANLI, “CUMHURBAŞKANININ KIZINA BİLE MAL GETİRİYORUM”

Tanık kürsüsüne çıkan zanlı 25 yıldır Türkiye’den KKTC’ye mal getirdiğini ifade ederek, “Tanınan butiklere kıyafetler getiriyorum. Ayrıca birçok kişi ile çalışıyorum. Bunların arasında cumhurbaşkanının kızı da var. Ona da mal getiriyorum” dedi.

DÖRT TANIK DİNLETİLDİ

Zanlının tanıklığının ardından savunma dört tanığı mahkemeye dinletti. KKTC vatandaşı ve iş yeri sahibi olan dört tanık zanlı işe uzun süredir iş yaptıklarını, tutuksuz yargılanmak üzere teminata bağlanmaları halinde kefil olabileceklerini ve uzun süredir tanıdıkları zanlının iyi bir insan olduğunu ifade etti.

MAHKEME TUTUKSUZ YARGILANMASINA KARAR VERDİ

İddia makamı, savunma ve tanıkları dinledikten sonra kararını açıklayan yargıç, zanlının tüm ailesinin yurt dışında olduğunu ancak mahkemeye dinletilen tanıkların ifadelerini değerlendirdikten sonra kaçmayacağına ve yargı aşamasında hazır olacağına kanaat getirdiğini ve zanlının davalarında hazır olması için ciddi teminat şartlarına bağlanmasına karar verdiğini söyledi. Yargıç, zanlının yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, haftada bir gün polis karakoluna giderek imza atmasına,25 bin TL nakit teminat yatırmasına ve üç kefilin 100’er bin TL şahsi kefalet senedi yatırması şartları ile tutuksuz yargılanmasına karar verdi.  

Kaynak: Star Kıbrıs