FETÖ soruşturmasında ilk tutuklama

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişiminde bulunan ve FETÖ üyesi oldukları gerekçesi ile Osman Adsız ile Selçuk Genç isimli şahıslar tutuklandı. Zanlılar bugün tutuklama talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. FETÖ’ye yönelik KKTC’de gerçekleştirilen soruşturmada mahkemeye çıkarılan ilk zanlılar oldu.

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde görevli Müfettiş İsa Sevindik, zanlıların Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde kurulu hükümete yönelik darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye üye olma ve KKTC’de örgüt faaliyetlerini sürdürme suçundan tutuklandıklarını söyledi. Müfettiş İsa Sevindik mahkemede verdiği bilgide, zanlı Osman Adsız’ın Türkiye’de 15 Temmuz tarihinde kurulu hükümeti bozmaya yönelik girişimde bulunan terör örgütü FETÖ’ye üye olduğuna dair bilgi aldıklarını söyledi. Müfettiş İsa Sevindik, alınan bilgi üzerine 1 Haziran tarihinde zanlı Adsız’ın elektronik cihazlarına el konulduğunu ve bilgisayarının incelemeye alındığını belirtti.

Sevindik, Adsız’ın bilgisayarında silinen bilgiler geri çağrılarak FETÖ elebaşı Fettulah Gülen’in sohbetlerini, yine FETÖ’ye ilişkin kitapları, örgütle ilgili yayınları ve kendi aralarında “Abiler “diye hitap ettikleri kişilerin isimleri ve bu kişilerin sohbetlerinin olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Sevindik, zanlı Adsız’ın bilgisayarında cep telefonuna şifreli mesajlaşmayı sağlayan ve bu mesajlaşmaların başkaları tarafından okunamaması için kriptolu bir şekilde iletişim gerçekleştirebilen By Lock programını yüklediğini tespit ettiklerini de kaydetti.

Polis, zanlının kullanımındaki I Phone marka cep telefonunun ise kayıp olduğunu belirtti.

Soruşturmayı yürüten Müfettiş İsa Sevindik, elde edilen kanıtlardan sonra 20 Haziran’da zanlı Osman Adsız’ı tutukladıklarını ve yapılan soruşturmada Adsız’ın KKTC’de bulunan 30 ayrı örgüt evinin yöneticisi olduğunu ve bu evlerde örgütü öven birçok sohbet toplantısı gerçekleştirdiğini, evlere yerleştirmeler yaptığını tespit ettiklerini belirtti. Sevindik, mahkeme emri ile zanlı Adsız’ı tutuklamak için iş yerine gittikleri gün, Adsız’ın arandığını öğrenen FETÖ’de yer alan bir şahsın Watsapp üzerinden Adsız’ı aradığını ancak telefonun şarjının bitmesi ile bu kez Adsız’ın iş ortağını aradığını, Adsız’ın cep telefonunu kapatıp zanlı Selçuk Genç’e getirmesini söylediğini açıkladı.

Osman Adsız’ın tutuklanmasının ardından aynı gün Selçuk Genç’in iş yerinde tespit edildiğini kaydeden Sevindik, yapılan kimlik kontrolünün ardından zanlının soruşturma amaçlı şubeye götürüldüğünü kaydetti. Müfettiş Sevindik, Genç’in iş yerinde ve evinde yapılan aramada FETÖ’ye ait ve şuan kapalı olan Zaman Gazetesi’ne ait birçok yayın, kitaplar, kapatılan FETÖ’ye ait bir bankanın yayınları, bilgisayar, cep telefonu, DVD ve CD’ler ele geçirdiklerini ifade etti. Sevindik, zanlının tasarrufunda bulunan elektronik cihazların emare olarak alındığını ancak zanlının bilgisayar ve telefonlarının şifrelerini polise vermediği için şifre kırma işlemleri yaptıklarını söyledi.

Müfettiş İsa Sevindik, Genç’in evinde bulunan kanıtlar ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini şifrelerini söylemediği için zaman kaybı yaşandığına dikkat çekti. Sevindik, ayrıca zanlının 2016 yılında Kaplıcadaki evinde arama yapıldığını, belirterek, FETÖ üyesi olduğu gerekçesi ile Türkiye-Eskişehir Sulh ve Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı olduğunu, buna yönelik KKTC’den iade talebinde bulunulduğunu kaydetti.

Zanlı Selçuk Genç’in KKTC vatandaşı olduğu için iade edilemediğini kaydeden Sevindik, Genç’in ülkede yargılanabilmesi için Türkiye Savcılığı’na zanlı hakkındaki dosyanın gönderilmesi için yazı gönderildiğini ve henüz cevap gelmediğini kaydetti. Alınan kanıtların büyük bir titizlikle incelendiğini, birçok kişinin ifadesine başvurulması gerektiğinin altını çizen Sevindik, zanlı Adsız’ı zanlı Genç’e watsapp üzerinden bilgilendirmeye çalışan bir şahsın henüz bulunmadığını ifade ederek, soruşturmanın selameti için 2 gün tutukluluk talebinde bulundu.

Savcı Atilla Etkin, Ceza Yasası’nın 56, 59 ve 63’üncü maddeleri tahtında zanlıların yargılanabileceğini ve 56.maddeya göre yasa dışı cemiyete üye olanların 7 yıla kadar hapis cezası almalarının öngörüldüğünü ifade etti. Soruşturmanın geniş kapsamlı olduğunu kaydetti.

Aktarılan olguları değerlendiren mahkeme her iki zanlının da 2 gün süre ile tutuklu kalmasına emir verdi.