Ehliyet Çetesi Çökertildi

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

Organize bir şekilde harekete ederek 100’ü aşkın kişiye sahte evraklar düzenleyip KKTC sürüş ehliyeti verdikleri tespit edilen Ergüneş Şoför Okulu sahibi Yahya Ergör, suç tarihinde sürüş ehliyeti müfettişi olarak görev yapan Taner Nusret, Münür Gayi ve Savaş Gökdeniz bugün tutuklama talebi ile Girne’de mahkemeye çıkarıldı.Suç tarihinde müffeetiş olup daha sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda özel kalem müdürlüğüne getirilen Nusret’in bu olaydan dolayı görevden alındığı açıklandı.



Polis bünyesinde Şubat ayından beridir yürütülen soruşturma sonucu tespit edilen üçü müfettiş dört zanlı bugün tek tek yargıç huzuruna çıkarılarak haklarındaki iddialar aktarıldı. İl olarak Ergüneş Şoför Okulu sahibi Yahya Ergör yargıç huzuruna çıkarıldı. Polis çavuşu Tolga Ateşli, zanlı Yahya Ergör’ün 2005-2017 yılları arasında ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip tedavüle sürmek suretiyle sınav tarihlerinde KKTC’de olmamalarına rağmen toplam 24 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladığını söyledi. Ateşli, zanlı Ergör’ün 69 üçüncü ülke vatandaşını yanında çalışanı olan H.F.’nin taşeron şirketinde gösterip çalışma izni çıkardıktan sonra sınavlara katılmadan ehliyet almasını sağladığını belirtti.

Polis çavuşu, dün Ergüneş Şoför Okulu iş yerinde mahkeme emri ile gerçekleşen aramada, iş yerinde yüzlerce evrakın emare olarak alındığını söyledi. Polis çavuşu Tolga Ateşli, zanlı Taner Nusret’in Müfettiş olduğu 2013-2016 yılları arasında tümü Türkiye Vatandaşı olan ve ülkede yaşamını sürdürmeyen 9 kişiye sürüş sınavlarına katılmadan ehliyet verdiğini kaydetti.

Ateşli, zanlının müfettiş olduğu dönemde ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip mühürlediğini incelenen evraklarda tespit ettiklerini belirtti.



Polis, zanlı Savaş Gökdeniz’in ise Müfettiş olduğu 2014-2015 yılları arasında ülkede yaşamını sürdürmeyen 6 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına yurt dışında olmalarına rağmen sahte evrak düzenleyip sınava girmiş gibi göstererek ehliyet almalarını sağladığını ifade etti. Ateşli, zanlı Münür Gayi’nin ise Müfettiş olduğu 2013-2016 yılları içinde aynı şekilde 8 kişiyi sınava girmiş olarak gösterip ehliyet almalarını sağladığını ifade etti.

Soruşturmayı yürüten polis çavuşu Tolga Ateşli, yüzlerce evrakın incelendiğini ve ehliyet alan kişilerin sayısının artabileceğine dikkati çekti. İhbarın 3 Şubat tarihinde yapıldığını ifade eden Ateşli, aylardır soruşturmayı büyük bir titizlikle yürüttüklerini belirtti.

Ülkede yaşamayan ve hiçbir sınava katılmadan ehliyet alan ilk belirlemelere göre 116 kişinin isimlerinin gerekli yerlere mesaj çekildiğini ve aranan şahıs olarak ilan edildiklerini kaydeden polis çavuşu, zanlılardan ‘Rüşvet’ ile ilgili yapılan sorgulamada sessiz kaldıklarını ve polise herhangi bir beyanda bulunmadıklarını ifade etti.

Ateşli, yüzlerce evrakın mercek altında olduğunu zanlıların serbest bırakılması durumunda tanıklara müdahale edebileceklerini ifade ederek soruşturmanın selameti açısından 4 zanlının da 1 gün süreyle poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Mahkeme haklarında “Sahte Resmi Evrak Düzenlemek”, “Evrak Sahtelemek” , “Sahtekârlıkla Kayıt Temini” , “Rüşvet” ve “Menfaat Temini için Sahte Gerçek Dışı veya Hukuka Aykırı evrak düzenleme İmzalama Tasdik etme veya verme” suçlarından soruşturma yapılan zanlıların ilk etapta bir gün süreyle tutuklu kalmalarına emir verdi.