5 Yıl Hapse Mahkum Oldu
Mahkeme güneyden 295 paket bonzai getiren Halil Can Güven’e acımadı


Ülkemizin kanayan yarası haline gelen uyuşturucu suçlarının önüne geçebilmek için yetkililerin hoşgörü gösteremeyeceğini, dün yeni oturum yapmaya başlayan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararla bir kez daha vurguladı.
2014 yılı Mayıs ayında iki kez Güney Kıbrıs’a geçerek, toplam 295 paket sentetik cannabionid (bonzai) türü uyuşturucu ithal ve tasarruf eden Halil Can Güven, dün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak 5 yıl hapse mahkum edildi.
Heyet adına kararı okuyan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Melek Esendağlı, son yıllarda ülkede artan uyuşturucu suçlarının, ülke gençliğini giderek yok ettiğini vurguladı. Esendağlı, bu suçun ülkede büyük bir infial yaratığını belirtti.
Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay Hüdaverdi’den oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin baktığı davada, iddia makamı adına Kıdemli Savcı Ahmet Varol hazır bulundu.

Islah olmadı
Sanık Halil Can Güven’le ilgili kararı okuyan Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, sanığın genç bir suçlu olduğuna dikkat çekti ve 2013 yılında yine benzer suçtan suçlu bulunup 4 buçuk ay hapis cezası aldığına dikkat çekti. Sanığın bu cezanın ardından ıslah olmadığını, kısa bir süre sonra hiç tereddüt etmeden, birinde 100 paket birinde ise 195 paket sentetik cannabionid (bonzai) türü uyuşturucu maddeyi Güney Kıbrıs’tan ithal ettiğini söyledi.
Uyuşturucu suçunun ülkemizde gün be gün arttığına ve toplumun kanayan bir yarası olduğuna vurgu yapan Kıdemli Yargıç Esendağlı, bu tür suçları işleyenlere ibret verici cezalar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Sanığın 22 yaşında genç bir suçlu olduğunu, sosyal tahkikat raporundan anlaşılacağı üzere, zor bir yaşam sürdüğünü, aile içi şiddete maruz kaldığını ve hayatını sokaklarda idame ettirmek zorunda kaldığının görüldüğünü belirten Esendağlı, bu durumu sanık lehine hafifletici sebep olarak dikkate aldıklarını kaydetti.

Uyuşturucu topluma endişe veriyor
Sanık aleyhine getirilen davaların çok ciddi ve vahim suçlar olduğuna işaret eden Kıdemli Yargıç Esendağlı, maalesef bu tür suçların toplum düzenini bozduğunu ve endişe verdiğini ifade etti.
Davayla ilgili olarak ağırlaştırıcı hususların yanında hafifletici nedenleri de göz önünde bulundurduklarını ifade eden Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, sanık Halil Can Güven’e mahkum olduğu davalardan toplam 5 yıl cezası verdiklerini açıkladı.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi