YENİ YILDA ZİHNİNİZİ YENİLEMENİN 10 YOLU!

Yeni yılla beraber yeni kararlar alındığını söyleyen Uzman Psikolog Seliyha Dolaşır, yeni yılda zihni yenilemenin 10 yolunu açıkladı… Yeni bir yıla girmeye sayılı günler kala, çoğu insan kendi kendine geçmiş yılın değerlendirmesini yaparken bir yandan da yeni yılla ile ilgili yeni kararlar alır. Yeni bir yıla girerken düşünce hatalarımızı tespit etmek ve onları geride bırakmaya çalışmak, bir anlamda zihinsel yenilenme yapmak mümkün.

YENİ YILDA ZİHNİ YENİLEMENİN 10 YOLU 1-FİLTRELEME Resmin tümünü görmek yerine olaylarda sadece olumsuzlara odaklanıp olumluları dışlamayı bırakın. Canınızı sıkan bir şey yaşadığınızda tıpkı adil bir yargıç gibi olayı olumlu- olumsuz bütünüyle görmeye çalışın.

2-YA HEP YA HİÇ Olayları ve kişileri 'ya iyi ya kötüdür' 'ya siyahtır ya beyazdır' gibi kutupsallaştırmayın.

3-AŞIRI GENELLEME Tek bir olumsuz kanıttan tüme genelleme yapmayın ya da kendinizden beklentinizi tek bir olumsuz kanıtla oluşturmayın. 'Bir kez bir şey yolunda gitmezse hep aksilik olacaktır' gibi aşırı genelleyici düşünceleri bir tarafa bırakın.

4-AKIL OKUMA Başkalarının aklını okumaktan vazgeçin. Özellikle başkalarının size karşı ne hissettiklerini, ne düşündüklerini kesin olarak bildiğinize inanıyorsanız; akıl okuyorsunuz demektir. Konu başkalarının düşünce ve duyguları olduğunda mutlaka hata payı vardır unutmayın.

5-FELAKETLEŞTİRME Gelecekle ilgili devamlı olumsuz tahminler yapıyorsanız, sürekli felaketi bekliyorsanız ya da 'ya şöyle olursa' diye felaket senaryoları yazıyorsanız, olayları değerlendirirken abartılı yorumlara gidiyorsunuz demektir. Geçmişte de olmasından korktuğunuz ama bir şekilde hiç gerçekleşmemiş ya da gerçekleşse bile baş edebildiğiniz olayları aklınıza getirin. Böylece kötü senaryoların sizi korkutmasına izin vermeyin. Unutmayın, hayatta bazı olaylar için baştan önlem alamayız. Önce gerçekleşmesi gerekir.

6-KİŞİSELLEŞTİRME Farklı nedenleri dikkate almadan insanların sözel ya da sözsüz davranışlarının nedenini kendinize yükleyerek, olayları kişiselleştirmeyin.

7-DUYGULARA GÖRE MANTIK YÜRÜTME Duygularınızın gerçeği aksettirdiği doğru değildir. Baş edemeyeceğinize inanıyor olabilirsiniz ama bu baş edemeyeceğinizi göstermez.

8- -MELİ/-MALI Kendiniz ve diğerleri için geliştirdiğiniz 'meli ve malı' ile biten kurallardan vazgeçmeye çalışın.'Böyle olmamalıyım' yerine 'böyle olmak istemiyorum' diye düşünmeye çalışmak, değişimi daha hızlandıran bir düşünce şeklidir. Bir olayla ilgili kuralcı düşüncelerinizi farkettiğinizde bunları esnetmeye çalışın.

9-ETİKETLEME Kendinizi ve diğerlerini yargılayıcı ve olumsuz sıfatlarla etiketlemekten vazgeçin.

10- OLUMLUYU GEÇERSİZ KILMA Kendi kendinize olumlu işlerin ya da yaşantıların geçersiz olduğunu söylemekten vazgeçin. Her daim başarılarınızı 'dışsal ve değişebilir' durumlara bağlamayın. Örneğin; 'Yüksek not aldım çünkü sınav kolaydı.’ gibi bir yaklaşımdan uzak durun. Başarısızlıklarınızı ise 'içsel ve değişmez' özelliklere bağlamayın. Örneğin; ‘Zekam yetmediği için zorlanıyorum.’ Olaylara böyle bakarsanız olumluyu geçersiz kılıyorsunuz demektir.