Anneler ailesi için yaptığı işler karşılığında maaş alsaydı, ne kadar kazanacaktı? 

Kariyer ve iş yeri ücretlendirmeleri üzerine içerikler geliştiren web sitesi Salary.com, 16 yıldır düzenli olarak bir annenin elde etmesi gereken ortalama maaşı hesaplıyor. Dışarıda çalışan ya da gündüz evde bulunan bir annenin iş tanımı oldukça kapsamlı.

Web sitesine göre bu listede şu profesyonel unvanlar yer alıyor:
 Psikolog, organizatör, muhasebeci, hemşire, iç mekan tasarımcısı, tamirci, şoför, aşçı, temizlikçi, arşivci, diyetisyen, bilgisayar operatörü, lojistik analizcisi, akademik danışman, fotoğrafçı… Liste uzayıp gidiyor.


Peki gerçekten annelere maaş bağlansaydı, ne kadar kazanacaklardı?

Dışarıda bir işte çalışan annenin A.B.D. standartlarında maaşı 7 bin 500 dolar olmalıyken, gündüzleri evde olan bir annenin maaşı 12 bin dolara kadar yükseliyor. Ev ve aile ile ilgili işler düşünülerek hesaplanan bu maaşlar gündüzleri evde olan annenin haftada 92 saatlik, başka bir işte çalışan annenin 59 saatlik emeğinin “ideal” karşılığı.

İşin ilginç tarafı, yapılan çalışmalar kapsamında ortaya şöyle bir sonuç da çıkıyor: Anneler halen babalara göre 3 kat fazla ev işi yapıyor. Yani günümüzdeki eğitimli bireylerin cinsiyet eşitliğine ve ev içi rol paylaşımına dair dışarıdaki pozitif söylemleri ev içinde karşılığını bulmuyor. Geleneksel aile düzeni belki de sandığımızdan daha inatçı bir şekilde varlığını sürdürüyor.