YEORGİADİS: “TEZİMİZ YUNANİSTAN PROGRAMININ UZATILMASI YÖNÜNDE”

GÜNEY KIBRIS’TAN YUNANİSTAN’A DESTEK YAĞIYOR… PARTİLER BİR YANDAN YUNANİSTAN’I DESTEKLERKEN DİĞER YANDAN YEORGİADİS’İ ELEŞTİRDİ

 Güney Kıbrıs’ın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı müzakerelerde, mali tasarruf  programı konusunda uzlaşıya varamayan Yunanistan’da meydana gelen gelişmelerle ilgili büyük bir endişe duyulduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Karanlık Sahne Nedeniyle Endişe” başlığıyla aktardığı haberinde, Yunanistan’daki durum nedeniyle dün basın toplantısı düzenleyen Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Güney Kıbrıs’ta endişenin hakim olduğunu, ancak olabilecek gelişmeler karşısında hazırlıklı olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Yeorgiadis, önceki gün gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısında, Yunanistan’a uygulanacak mali kurtarma planlarının vergilere yönelik değil, borçların konsolidasyonu ve reformlara yönelik olması gerektiğinden bahsettiğini kaydetti.

Yeorgiadis, Güney Kıbrıs’ın tezinin, Yunanistan’a uygulanan mali kurtarma planının süresinin uzatılması yönünde olduğunu da ifade ederken, hem piyasalardan hem de programdan atılmasının ülkeyi felakete sürükleyeceğini söyledi.

Rum ekonomisinin ise kendi istikrar ve geri kazanım yolunda ilerlemeye devam ettiğini belirten Yeorgiadis, Rum ekonomisi için, ciddiyetle çaba gösterilmeye devam etmek önkoşuluyla endişe duymadığını kaydetti.

“SİYASİ PARTİLERDEN YUNANİSTAN’A DESTEK, YEORGİADİS’E ELEŞTİRİ YAĞDI”

Gazete, bir diğer haberinde ise Rum siyasi partilerin, bir yandan çıkmazda olan Yunanistan’a destek mesajları yayımlarken, diğer yandan Yeorgiadis’i, Euro Grubu toplantısında Yunanistan lehinde tavır almamakla eleştirdiklerini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AB’nin, Yunanistan aleyhinde aldığı kararla gerçekte, kendini ifşa ettiği gibi bir kurum olmadığının teyit edildiğini ve üye ülkeler arasında ne dayanışma, ne de karşılıklı saygı bulunmadığını söyledi.

Kiprianu, Avrupalı yetkililerin Yunanistan’ın iç meselelerine karışma yönteminin kabul edilemez ve kışkırtıcı olduğunu belirtti.

Rum Hükümeti’nin, Yunanistan’ı desteklemesi gerekirken aksi bir tavır sergilediği eleştirisinde bulunan Kiprianu, Yeorgiadis’in, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in Euro Grubu toplantısından ayrılması istendiğinde ne gibi bir tavır takındığı konusuna açıklık getirmesi gerektiğini belirtti.

DİKO ise, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’a AB içerisinde ihtiyacı olduğunu kaydederek, Güney Kıbrıs’ın AB’ye üye olmasını Yunanistan’a borçlu olduklarını vurguladı.

KS EDEK Başkan Vekili Kostis Evstathiu da, Güney Kıbrıs’ın müttefiki olan Yunanistan için bugün, Rum Meclisi’ne, Yunanistan’a destek belirttikleri bir karar metni sunacaklarını söyledi.

Evstathiu, ilerleyen günlerde Yunan halkına destek maksatlı bir dizi etkinlik daha yapacaklarını belirtirken, Yeorgiadis’in de Euro Grubu toplantısında takındığı tavırla ilgili açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

EURO. KO, Ekologlar ve Çevreciler ve Vatandaşlar İttifakı ise, Yeorgiadis’e Yunanistan tezlerini destekleme çağrısı yaparken, halka da Yunanistan’ı desteklemek ve Yunanistan’a yardım etmek için daha aktif bir tutum sergileme çağrısı yaptı.

YUNANİSTAN’DAKİ DURUMUN RUM BASININA YANSIMASI

Rum gazeteleri, Yunanistan’daki duruma manşetlerinden geniş şekilde yer vermeye devam ediyor.

Gazeteler, Yunanistan’daki bankaların ve Yunanistan Borsası’nın bugün açılmayacağını kaydederken, Yunanistan’daki bankamatiklerde nakit para kalmadığını, süpermarketlerde rafların boşaldığını ve akaryakıt istasyonlarında akaryakıtın tükendiğini yazdılar.

Haber, gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Fileleftheros gazetesi: “Dramatik Gelişmeler… Bankalar Kapanıyor, Sermaye Denetimi Geliyor”

Politis gazetesi: “Savaş Ortamında Sermaye Denetimi… Aleksis Çipras Avrupa’yı Şantaj Yapmakla Suçluyor”

Alithia gazetesi: “Kapalı Bankalar ve Capital Controls (Sermaye Denetimi)… Yunanistan, Kıbrıs’ın Mart 2013’teki Günlerini Yaşıyor”

Haravgi gazetesi: “Demokrasiye Saygı Talebi”

Simerini gazetesi: “Avrupa Merkez Bankası Yunanistan’a Acil Likidite Fonu’nu Kesti”.