Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Kiriakos Yerondopulos “Kıbrıs Rum tarafı Kıbrıs sorununda hiçbir şekilde başka taviz veremez” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre Dış Rumlar toplantısına katılmak üzere Güney’de bulunan Yerondopulos dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’la görüştü, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından “Kıbrıs Rum tarafından başka taviz verilemez” dedi.

Rum ve Yunan hükümetlerinin Kıbrıs sorunundaki hareketlerinde birlikte yürüdüklerini ve hareketlerinin eşgüdümlü olduğunu söyleyen Yerondopulos, Kıbrıs’ta 40 yıldır “işgal bulunduğunu” öne sürerek bu sürenin “çok fazla, Avrupa tarihi açısından ayıp ve AB açısından da kara sayfa olduğunu” iddia etti.

Yerondopulos Kıbrıs sorununun BM kararları ve Avrupa müktesebatı temelinde çözülmesi gerektiği görüşünü ortaya koyarak “alınan inisiyatiflerin bir çözüme götüreceğine inanıyorum. Bizim taraf hiçbir şekilde daha başka taviz veremez” dedi.

Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilebilmesi ve “Türk uzlaşmazlığının kırılması” için Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın yapılması gerekenlerle ilgili düşüncesinin ne olduğu sorulduğunda ise “Bizim taraf bütün bu konuları inceleyecek ve bugün var olan bütün durumları değerlendirmeye çalışacak” demekle yetindi.

Yunan Müsteşar, Rum Meclis Başkanı Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada ise BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı atamasını “olumlu gelişme” diye nitelerken, Kıbrıs sorunu, ekonomi ve diğer ulusal konuları ele aldıkları II. Hrisostomos’la görüşmesinden sonra ise şunları söyledi:

“Bugün halkımızın karşı karşıya bulunduğu sorunları en iyi şekilde göğüsleyebilmek için Yunanistan ve Kıbrıs olarak, hem Kilise hem devlet hepimiz güçlerimizi birleştirmek zorundayız”

Simerini Yerondopulos’un, “Rum tarafının hiçbir şekilde başka hiçbir taviz veremeyeceği” açıklamasıyla ilgili haberi “Ortak Yürüyüş... Atina ve Lefkoşa Arasında Hareket Koordinasyonu Var” başlığıyla aktardı.