Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “VTT Vasiliko Ltd” Akaryakıt Terminali’nin “Kıbrıs’ın transit ticaretteki önemini kanıtlayan ve akaryakıt iç piyasasıyla ilgili yeni perspektifler yaratan ekonomik başarı olduğunu” söyledi.

Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıkla aktardığı haberinde, Vasiliko Akaryakıt Terminali’nin dün yapılan açılışında konuşan Anastasiadis’in, terminalin, enerji merkezinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve “görkemli” enerji planları bulunduğunu söylediğini yazdı.

Vasiliko bölgesine yapılması planlanan LPG ve akaryakıt depolama tesislerinden de bahseden Anastasiadis, bunların, Larnaka’daki tesislerin taşınması ve Rum Yönetimi’nin stratejik rezervlerinin depolanması için yapılacağını belirtti.

Terminalin yeni istihdam koşuları oluşturacağına ve birçok şirket için işbirliği perspektifi oluşturacağına da değinen Anastasiadis, Rum Bakanlar Kurulu’nun bu doğrultuda bir dizi tedbiri onayladığını söyledi.

RUM OMBUDSMAN’DAN ENERJİ TESİSLERİYLE İLGİLİ “YAKAN RAPOR”

Öte yandan Haravgi gazetesi, Rum Ombudsman Eliza Savvidu’nun, Larnaka’ya bağlı “Aradippu” (Aradip) köyünde bulunan ve Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki platformlara destek hizmeti sağlayacak tesislerle ilgili Rum Hükümeti’ni zora sokacak bir rapor yayımladığını haber verdi.

Habere göre, Poli ve Larnaka bölgesi sakinleri tarafından yapılan şikayeti değerlendiren Savvidu, bölgede bulunan “Schlumberger” ve “Halliburton” adlı şirketlerle ilgili olarak bölgede iskan edilmesi sırasında şeffaf prosedür izlenmediğini, keyfi hareket edildiğini ve kamuoyunun bu konudaki görüşünün görmezden gelindiğini saptadı.

Gazeteye göre Savvidu, söz konusu tesisler için Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu (ÇED raporu)hazırlanmadığını da ifade etti.