Larnaka’nın “Pervolia” (Bahçalar) köyünde, ailesinden kendisine taşınmaz mülk miras kalan 69 yaşındaki bir kişinin yaptığı başvurunun “baştan savma bir şekilde incelendiğinin görüldüğü”, bunun sonucunda da “Kıbrıs Türk malları vasiliğinin, bu mülkün serbest bırakılmasına ilişkin başvuruyu reddettiği kararının, İdari Mahkeme tarafından iptal edildiği” ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Pervolia’da Her şey Alt Üst Oldu- Vasiliğin Kıbrıs Türk Malına İlişkin Kararı İptal Edildi” başlıklı haberinde, “baştan savmacılığın işaretinin, Mahkemenin, başvuru sahibinin işgal altındaki bölgelerde Rum malına sahip olup olmadığına dair yasal raştırmanın, Vasiliğin dava konusu olan kararının ardından gerçekleştirildiğine dair tespiti olduğunu” yazdı.

Gazeteye göre Mahkeme ise şunlara işaret etti; “Rum İstihbarat Teşkilatı (KİP)’ten böyle bir araştırma yapılması istendi ve dava konusu kararın yayımlanmasıyla birlikte, araştırma aynı gün yapıldı ve karar açısından değerlendirilmesi amacıyla, dava konusu olan kararın yayımlanmasından önce, bahse konu araştırmanın sonucu beklenmedi. İdari bir kararın alınması çerçevesinde yapılması talep edilen herhangi bir araştırmanın, zaman açısından, kararın yayımlanması tarihini takip etmesine müsaade edilmiyor.”

Buna paralel olarak, başvurunun, başvuru sahibine hem annesi hem de babasından miras kalan bir araziyle alakalı olduğunun tespit edildiğini yazan gazete, başvuru sahibinin 1948 yılında Kıbrıs’ta doğduğunu ancak 1974 yılından önce Almanya’ya göç ettiğini ve şahsın halen Almanya’da yaşadığını ve Alman vatandaşlığına sahip olduğunu da kaydetti.

Vasiliğin itirazının ise, başvuru sahibinin babasının, hayatını kaybettiği esnada KKTC’de ikamet ediyor olmasına dayandığını yazan gazete, başvuru sahibinin annesiyle ilgili olarak ise herhangi bir ifadeye yer verilmediğini, öte yandan başvuru sahibine annesinden de ayrıca Rum tarafından taşınmaz mülk miras kaldığını ifade etti.

Gazeteye göre mahkeme ayrıca şunlara işaret etti;

“Başvuru sahibinin, miras yoluyla babasından değil de, annesinden elde ettiği mülklerle ilgili gerekli araştırmanın yapılmadığı görülüyor. Bu taşınmazların iadesiyle ilgili başvurunun, başvuru sahibinin babasının işgal altındaki bölgelerde ikamet ettiğine dayanarak reddedilmesi, başvuru sahibinin miras yoluyla annesinden elde ettiği mallar için de yasal olarak genişletilemeyeceğini düşünüyorum. Bundan ötürü, gerekli araştırmanın yapılması ve güvenli sonuçlar çıkması istenmektedir…”

Gazete sonuç olarak, Kıbrıs Türk Malları Vasiliğinin, bahse konu taşınmazların serbest bırakılmasına dair başvurunun reddedildiği kararın, bozulduğunu yineledi.