Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü çabaları çerçevesinde yaptıkları son iki görüşmede oluşan olumlu ortamın bu görüşmelerde “görüş birliklerini uzlaşılara çevirmeyi başarmalarından kaynaklandıkları” iddia edildi.

Alithia gazetesi: “6 Mayıs’ta Uzlaşıların Duyurulması İhtimali Var” başlığı altında verdiği haberinde, diplomatik kaynaklara atıfta bulunularak, Akıncı ve Anastasiadis’in 6 Mayıs tarihinde yapacakları görüşme sonrasında, vardıkları uzlaşı noktalarını açıklamaları ihtimali olduğu belirtildi.

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün, yaklaşan Paskalya Yortusu sebebiyle RMMO ve ELDİK (Yunan Alayı) kışlalarını ziyaret ettiğini ve burada yaptığı konuşmada, müdahil taraflara ve özellikle de Türkiye’ye mesajlar gönderdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, “yıl içerisinde çözüme ulaşılabilmesinin mümkün olduğunu, bunun için her iki toplumun da beklenti ve endişelerine cevap verebilecek bir çözüme yönelik ifade edilen desteklerin fiiliyata dönüştürülmesinin gerektiğini” ifade etti.

Anastasiadis, tüm müdahil tarafların ve özellikle de Türkiye’nin, sadece dileklerde bulunmanın yeterli olmadığını, 42 yıldır aynı açıklamaların yapıldığını anlamaları gerektiğini belirterek, bu sefer, yeni koşullar altında daha farklı olacağını umut ettiğini vurguladı.

Anastasiadis, Güney Kıbrıs’taki askerlik süresinin kısaltılmasına da değinerek, askerlik süresinin kısaltılmasının RMMO’yu güçsüzleştirmediğini, aksine daha güçlü kıldığını belirtti.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca 2016 yılında her iki toplumun da kabul edebileceği bir çözümün başarılmasını dileyerek bunun için çalışacağını vurguladı.