BM Güvenlik Konseyi UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin karar tasarısını dün oy birliğiyle onayladı.

Fileleftheros gazetesi: “Moskova İngiltere’ye Söyleyeceğini Söyledi – Rus Daimi Temsilci İngiltere’yi Uygulamaları Sebebiyle Eleştirdi” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü UNFICYP’in görev süresinin dün BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan kararla altı ay daha uzatıldığını, Konsey toplantısında Moskova’nın, karar tasarısını hazırlayan İngiltere’ye eleştiriler yönelttiğini yazdı.

Gazete, Rum hükümetini rahatsız eden ve İngiltere tarafından kararda yer alması için çaba gösterilen ifadelerin Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğunun girişimiyle kabul görmediğini, oturumda bazı “ilginç” konuşmaların yapıldığını yazdı.

Karar tasarısını hazırlamakla yükümlü İngiltere’nin temsilcisinin oturumda söz almadığını belirten gazete, ancak Rusya’nın Daimi Temsilcisi Vital Churkin’in söz alarak karar tasarısını hazırlayanların “iki toplumlu müzakerelerin yeniden başlaması sorununda Güvenlik Konseyi’nin çoğunluğunu dahil etmedikleri ve işbirliği organizasyonunda ciddi sorunlar yaşandığını” söylediğini öne sürdü.

Gazete, İspanyol Daimi Temsilcisi’nin de konuşmasında görüş ayrılıklarından söz ederek, “ana hedef olan UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesinin başarıya ulaştığını” söylediğini, Fransız temsilcinin ise kayıplar konusuna değinerek “bunca yıldan sonra kayıpların sadece yüzde 50’sinin bulunduğunu ve bunlardan da yüzde 70’inin kimliklerinin tespit edilebildiğini” belirttiğini yazdı.

Gazete, Rum hükümetinin ise, söz konusu kararı “özünde olumlu bulmadığını ancak mevcut koşullar altında sonucun tatmin edici olduğuna inandığını” belirtti.

Öte yandan gazete haberinde karar metninin içeriğine de değindi.

Habere göre UNFICYP kararında özetle, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çabalarına destek belirtilirken yapıcı ortamın önemine dikkat çekildi.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderler tarafından 11 Şubat 2014 tarihinde benimsenen ortak metinde uzlaşıldığı şekilde, müzakerelerin sonuç alabilecek şekilde yeniden başlaması talep edilen kararda, tarafların müzakerelere koyacakları yapıcı ve esnek katıya verilen öneme vurgu yapılıyor.

Kararda, Güven Yaratıcı Önlemlerin uygulanmaya konulması ve yeni önlemlere ilişkin karar üretilmesinin gerekliliği belirtilirken, bütünlüklü bir çözümün faydalarını iki tarafta da anlatmaları için liderlerin teşvik edildiği vurgulandı.

Alithia gazetesi haberini: “Müzakereler Gecikmeden Başlasın” başlığı altında verirken, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in konuya ilişkin açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Hristodulidis, Güvenlik Konseyi kararında BM Genel Sekreteri’nin raporunda yer alan, Kıbrıslı Türklerin izolasyonu ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki doğal gaz yataklarına değinme gibi bazı “olumsuz” unsurların yer almamasını memnunlukla karşıladı.

Hristodulidis, kararda “yapıcı ortamın gerekliliğinden” bahsedilmesini de olumlu addederken “BM Genel Sekreteri’nin raporu ve Türk Navtex’inin var olduğu olumsuz bir ortam olmasaydı, karar bizi memnun etmeyecekti” şeklinde konuştu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Hemen Yeniden Başlama Önerisi – Ruslar İngilizlerin İzlediği Prosedürden Şikayetçi Oldu”.

Haravgi: “Güvenlik Konseyi Müzakerelerin Hemen Başlamasını İstiyor – Türkiye’nin NAVTEX’ine Değinmeyen Karar”.

Politis: “Doğrudan Ticaret Yok – Güvenlik Konseyi Gecikmeden Müzakerelerin Başlamasını İstiyor”.

(SB/HÖ)