BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Kıbrıs’taki Barış Gücü “UNFICYP’”in görev süresinin uzatılmasını öngören rapor taslağının, bugün onaylanmasının beklendiği belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Ban’ın, UNFICYP rapor taslağının, (yerel saat ile sabahleyin) bugün, Güvenlik Konseyi’nde onaylanmasının beklendiğiyle ilgili habere yer verdiler.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri arasında, ekspres süreçlerle, rapor taslağı üzerinde uzlaşma sağlandığına dikkati çeken gazete, sürecin herhangi bir itiraz olmaksızın tamamlandığını ve taslağın nihai şekliyle (blue print), bugün üyelere gönderileceğini belirtti.

Rapor taslağında, geçtiğimiz Ocak ayındaki 2263 sayılı karara kıyasla, iki değişikliğin bulunduğunu bildiren gazete, bu değişikliklerin  2016 yılı içerisinde çözüme ilişkin temenni bulunmaksızın, 15 Mayıs 2016 ile 8 Haziran 2016 ortak açıklamalardaki taahhütleri anımsatması, diğerinin ise çözüm durumunda UNFICYP’in planlaması yönünde olduğunu yazdı.

Habere göre rapor taslağı ayrıca 1251 sayılı karardaki tüm olumlu söylemleri de içeriyor.

Gazete aynı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün akşamüzeri, müzakerelerdeki gelişmeler hakkında BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmesinin de beklendiğini yazdı.

İki değişikliğe ilişkin paragraflara da ayrıntılı şekilde yer veren gazete ilgili paragrafta “11 Şubat 2014’te benimsenen Ortak Açıklama temelindeki 15 Mayıs ve 8 Haziran 2016 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin ortak açıklamalarında ortaya koydukları taahhütleri memnuniyetle karşılayarak o zamandan itibaren, müzakerelerdeki iyi ilerlemeyi ve BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin sağladığı desteği selamlandığı” şeklindeki ifadenin yer aldığını belirtti.

Habere göre rapor taslağına eklenen yeni paragrafta ise “Güvenlik Konseyi üyelerinin, Genel Sekreter’den anlaşmaya ilişkin geçişe yönelik planlamayı yoğunlaştırmasını istediği” şeklinde ifade de bulunuyor.