AB KURUMLARI VE NATO, OLAYIN NEDENLERİNİN BİR ÖNCE BELİRLENMESİ ÇAĞRISI YAPTI

Malezya Havayolları'na ait bir uçağın Ukrayna'nın doğusunda düşmesinin ardından Avrupa'dan verilen mesajlarda, bölgedeki krizin de etkisiyle, "düşüşün nedenlerinin bir an önce belirlenmesi" çağrısı öne çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, taziye mesajlarına yer verilirken uçağın düşüş nedeniyle ilgili acil soruşturma başlatılması istendi.

Olay nedeniyle şoke olduklarını belirten iki lider, "Olgular ve sorumluluklar mümkün olan en kısa zamanda belirlenmek zorunda. AB konuyu çok yakından izlemeyi sürdürecek" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da şoke olduğunu belirterek AB ve üye ülkelerin soruşturmanın tamamlanması için Ukrayna ve uluslararası makamlara gerekli tüm uzmanlık desteğini sunması gerektiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise yaptığı yazılı açıklamada, uçağın düşmesiyle ilgili olarak net olmayan çok sayıda unsur olduğunu belirterek, "Rusya destekli ayrılıkçıların bölgede yarattığı istikrarsızlık tehlike düzeyi giderek artan bir durum yarattı" ifadelerine yer verdi.

Rasmussen, derhal uluslararası bir soruşturma başlatılmasının önemine dikkat çekti.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da uçağın düşmesiyle ilgili koşulların gecikmeksizin açıklığa kavuşturulması ve uluslararası soruşturma başlatılması gereğine vurgu yaptı.