Türkiye’nin 2014 yılı ilerleme raporunu kaleme alan Hollandalı raportör Kati Piri’nin önerisi üzerine, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) raporla ilgili dünkü oylamasının, Haziran ayına ertelendiği haber verildi.

AP Genel Kurulunda dün yapılacak olan oylamanın hemen öncesinde söz alan Kati Piri’nin, oylamanın ertelenmesini istediğini yazan Alithia ve diğer gazeteler, Piri’nin raporla ilgili çok fazla yeni değişiklik önerisi yapıldığını ve bunları görüşecek çok az zaman olduğunu söylediğini iletti.

Gazeteye göre Piri, böyle önemli bir raporla ilgili olarak, büyük bir çoğunluk olmasının tüm siyasi grupların çıkarına olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre, AKEL’in AP’deki milletvekillerinden Takis Hacıyeorgiyu ise konuyla ilgili açıklamasında, raporun oylanmasının ertelenmesiyle ilgili gelişmenin, Piri’nin, Türkiye’nin 15 numaralı enerji başlığının açılmasıyla ilgili bir değişiklik önerisi ortaya koymasının ardından meydana geldiğini ifade etti.

Bu değişiklik önerisinin AP’deki tüm siyasi grupların tepkisine neden olduğunu ifade eden Hacıyeorgiyu, Piri’nin daha önce hiç bu tarz bir değişiklik önerisi sunmadığına dikkati çekti.

Fileleftheros gazetesi ise “Türkiye İlerleme Raporu Çekmecede” başlıklı haberinde, DİSİ partisi ile Avrupa Halk Partisi’nin AP’deki milletvekillerinden Eleni Theoharus’un, oylamanın ertelenmesinin sebeplerinin gülünç olduğunu söylediğini aktardı.

Avrupa Parlamentosu’nun, oylamanın ertelenmesiyle ilgili kararının, Türkiye’nin AB katılım müzakereleriyle ilgili ilerleme raporunun reddedilmesi tehlikesine yol açtığını yazan gazete, Avrupa Halk Partisi’nin ise, Türkiye’nin tam üyeliğine atıfta bulunacak olan ifadelerin rapordan çıkarılması yönündeki çabalarına değindi.

Haravgi gazetesinin haberine göre ise, AKEL’in AP’deki milletvekillerinden Neoklis Silikiotis, raporun oylamasının ertelenmesinin gereksiz olduğunu söyledi.