Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde imzalanan iki anlaşmaya ilişkin çekincelerini içeren bir mektubu Avrupa Konseyi’ne gönderdiği ve mektupta söz konusu anlaşmaların imzalanmasının sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınması anlamına gelmediğini” vurguladığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi “Avrupa Konseyi’nde ‘İşlevsiz’ Konulu Bombalar – Türkiye’den Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yıkılması İçin Çifte Darbe” başlıklarıyla verdiği haberinde, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde iki anlaşmanın onaylanması sırasında iki yazılı bildiri yayımladığını ve her iki bildiride de “Kıbrıs Cumhuriyeti” için “işlevsiz (defunct) terimini kullandığını yazdı.

Gazete, sözü geçen anlaşmaların dış ilişkilerle alakası olmayan “İnsan Ticaretiyle Mücadele” ve “Kişilerin Korunması” anlaşmaları olduğunu belirterek Türkiye’nin 2 Mayıs tarihli bildirilerinde bu anlaşmaları onaylamasının “işlevsiz Kıbrıs Cumhuriyetini temsil ediyormuş gibi davranan Kıbrıs Rum yönetiminin tanınması anlamına gelmediğini” duyurduğunu yazdı.

Türkiye’nin söz konusu açıklamasının İngilizce metnine de yer veren gazete, Türkiye’nin yalnızca Avrupa Konseyi’nde değil, AB’nin diğer organlarında da aynı tutumu sergilediğini kaydetti.