Türk Tabipler Birliği’nin, Avrupa doktorlar örgütü CPME’de gözlemci statüsü edinebilmek için Rum Tabipler Birliği’ni (Tüm Kıbrıs Tabipler Birliği/PİS) “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tıp dünyasının tek bilimsel organı” olarak tanıdığını beyan eden bir anlaşmayı imzaladığı iddia edildi.

Fileleftheros haberi; “PİS Türk Tabipler Birliği Tarafından Tanındı... Avrupa Doktorlar Örgütünde Savaş Kazanıldı... Doktorlar Kıbrıslı Türklerin Ayrı Temsili İle İlgili Pencereleri Kapattılar” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Avrupa Doktorlar Daimi Komitesi’nin (CPME) önceki toplantısında Türk Tabipler Birliği’nin Komite’ye gözlemci sıfatıyla giriş başvurusunda bulunduğunu belirten gazete, Rum Tabipler Birliği’nin (PİS) Rum Dışişleri Bakanlığı’nın işbirliğinde diğer ülke birlikleri ve CPME sekreterliğiyle yoğun bir dizi istişareden sonra, CPME ile aday ülkeler arasında imzalanacak bir beyan-anlaşmayı kurumsallaştırdıklarını yazdı.

Gazeteye göre, aday ülkeler, bu beyan-anlaşmaya imza atarak, CPME’ye üye olan tabipler odalarının, ülkelerinin tıp dünyasının tek ve meşru temsilcisi olarak tanıdıklarını yazılı olarak da beyan etmiş oluyorlar.

“KIBRIS CUMHURİYETİ’Nİ ADA’DAKİ TEK DEVLET VARLIĞI, RUM TABİPLER BİRLİĞİ’Nİ DE ADA’DAKİ DOKTORLAR DÜNYASININ TEK MEŞRU TEMSİLCİSİ OLARAK TANIMIŞ OLDU”

Rum Tabipler Birliği tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, bu anlaşma-beyanın  “kendiliğinden belli olanı tescil ettiği” savunuldu ve “Aslında Kıbrıs Cumhuriyeti, Ada’daki tek devlet varlığı, PİS de ülkemizdeki doktorların tek meşru temsilcisi olarak tanınmasını teşkil ediyor” denildi.

PİS Başkanı Dr. Andreas Dimitriu, “Bu prosedürün girmesiyle birlik, Kıbrıs Türk tabip dünyasının bağımsız örgüt olarak temsiliyle ilgili her pencereyi kapatıyor ve aynı zamanda Türk Tabipler Birliği’ni CPME ilke ve değerlerine saygı göstermeye, dolayısıyla da bizi eşit ortak olarak tanımaya mecbur ediyor” iddiasında bulundu.

PİS’in değişmez tezinin, “sağlık konularının siyasi kazanç elde etme fırsatı olmaması gerektiği” olduğunu da savunan Dimitriu, “Kıbrıslı Türk meslektaşlarımız da tek meşru bilimsel örgüt, yani PİS aracılığıyla Avrupa ve uluslararası örgütlere katılabilirler” dedi.

Gazete, PİS’in CPME’deki heyetinin başkan vekili Dr. Akis Papaduris’in açıklamasına dayanarak, “CPME katılım prosedürüne anlaşma-beyanın eklenmesi çabasının hiç de kolay olmadığını, bazı ülkelerin tabipler birliğinin Türk Tabipleri Birliği’nin bu anlaşmayı imzalamasını istemediklerini, bunun üzerine PİS’in CPME’den ayrılma tehdidinde bulunduğunu” haberine ekledi.

Alithia haberi; “Türk Doktorlar Bizi Tanıdı” başlığıyla aktardı ve “Türk Tabipler Birliği Avrupa Doktorlar Örgütü CPME’ye katılmak için Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Ada’daki tek devlet varlığı, PİS’i de ülkemizin doktor dünyasının tek meşru temsilcisi olarak tanıdı” ifadesini öne çıkardı.

Politis ise ilgili haberi; “Türkler PİS’i Tanıdı... Avrupa Doktorlar Örgütü CPME’de Yoğun Diplomatik Perde Gerisi... PİS Heyeti CPME’den Ayrılmakla Tehdit Etti” başlığıyla duyurdu.