Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan oluşan Troyka’nın, yoğun perde gerini faaliyetlerin yürütüldüğü Kıbrıs Bankası yeni Yönetim Kurulu’nun seçilmesi konusunda Rum Başkanlığı ve Islah Makamı’na sert ve uyarı niteliğinde bir mektup gönderdiği haber verildi.

Politis gazetesi “Troyka’dan Sarı Kart... Islah Makamı ve Başkanlığa Sert Mektup” başlıklarıyla manşetten verdiği ve iç sayfasında aktarmaya devam ettiği haberinde, Troyka’nın, Rum Maliye Bakanı ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dimitra Kaloyiru’ya, Rum Hükümeti’nin koordine ettiği siyasi ve ekonomik perde gerisi faaliyetlerin yürütüldüğü Kıbrıs Bankası yeni Yönetim Kurulu seçim süreciyle ilgili hem sert, hem de uyarı niteliğinde bir mektup gönderdiğini yazdı.

Cuma akşamı gönderilen mektubun temel olarak Laiki Bankası Islah Makamı’na hitap ettiğini ve “Laiki’nin oy kullanma hakkının Laiki’nin kreditörlerini koruyacak şekilde gerçekleştirilmesinin” istendiğini aktaran gazete, mektupta, “kararların, hiçbir makamın müdahalesi olmaksızın uluslararası protokollere dayanarak ve ticari kriterler temelinde alınmasına” dikkat çekildiğini kaydetti.

Mektubun içeriğine göre, bunun, Meclis’in Islah Makamı oluşumunu bir kişiden üç kişiye çıkarma kararının ve Hellenic Bank ve kooperatiflerin yeniden sermayelendirilmesiyle ilgili Meclis’te hakim olan durumun ardından gönderildiği değerlendirmesinde bulunan gazete, Troyka’nın, dolaylı olarak Islah Makamı’nı da merceği altına aldığına işaret etti.

Troya’nın mektubunun futbol dilinde “sarı kart”tan farksız olduğu yorumunda bulunan gazete, bunun, Kıbrıs Bankası değil, Maliye Bakanlığı ve Hükümet tarafından kontrol edilen üç üyeli Islah Makamı’nın bir bizi faaliyetinin ardından gönderildiğini belirtti.

KIBRIS BANKASI YÖNETİM KURULU ADAYLARI ARASINDA RUSLAR

Alithia gazetesi “Tıraşlanmış Oligarklar Yönetim Kurulunda Hakları Talep Ediyor... Kıbrıs Bankası’nın En Tarihi Yönetim Kurulu... Putin’in KGP’deki Eski İş Arkadaşı Multimilyoner Vladimir Strzhalkovsky” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Kıbrıs Bankası’nın yüzde 81’inden fazlasının, mevduatları tıraşlanan ve hisse senedine çevrilen 21 bin hisse sahibine ait olduğunu belirterek, bunlardan çoğunun Rus, Ukraynalı, Polonyalı ve Hintlilerden oluştuğuna dikkat çekti.

Moscow Times’in haberine göre Kıbrıs Bankası Yönetim Kurulu’na önerilen 7 Rus vatandaşının, Kıbrıs banka sistemindeki krizden en çok etkilenen banka müşterileri arasında olduğunu aktaran gazete, 49 adaydan çoğunun, kaynakları Mart ayında kurtarılma için kullanıldığında milyar dolarlarını kaybeden bankada büyük mevduatları olan kişiler olduğunu belirtti.

Moscow Times’in haberine dayanarak, Kıbrıs Bankası yeni Yönetim Kurulu Rus adayları arasında en tanıdık ismin “Norilsk Nickel” eski CEO’su ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in KGB’de eski çalışma arkadaşı Vladimir Strzhalkovsky olduğunu yazdı.

Habere göre Moscow Times’in haberinde Angelika V. Anshakova, Dimitry Chichikashvili, Eriskhan Kurazov, Igor Lojenvky, Vladimir Sidorov, Anton Smetanin gibi isimler de geçiyor.

ALMANYA VE HOLLANDA’DAN İKİNCİ DİLİME YEŞİL IŞIK

Alithia gazetesi bir başka haberinde Almanya ve Hollanda’nın, Güney Kıbrıs’ın memorandum çerçevesinde alacağı kredinin ikinci dilimine “yeşil ışık” yaktığını belirterek, bu yöndeki yetkililerin açıklamalarını aktardı.

YUNANİSTAN’DAKİ KIBRIS BANKALARI ŞUBELERİ YOK PAHASINA SATILDI

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Yunanistan’daki Kıbrıs bankaları şubelerinin satılırken yürütülen kulis faaliyetlerini ifşa etti.

Gazete buna göre Yunanistan’daki Kıbrıs Bankası, Hellenic Bank ve Laiki Bankası şubelerinin yok pahasına satılmış olduğunu yazdı.