“TÜRKİYE, MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGENİN STRATEJİK KONTROLÜNÜ ELE GEÇİRMEK İSTİYOR. BUNA DUR DEMELİYİZ”

“ÇİPRAS’IN KIBRIS SORUNUNDA NE YAPACAĞINI HEYECANLA BEKLİYORUM. MİLLİ HAKLARDAN TAVİZ VERİLMESİNE ASLA SEYİRCİ KALMAM”

 DİSİ’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki Milletvekili Eleni Theoharus, Rum Yönetimi’nin izlediği “boyun eğme, realist olmayan iki toplumlu ve iki kesimli federasyon hedefine paranoyalı bağlılık ve strateji ile hedef eksikliği” politikalarının, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde en trajik şekilde çöktüğünü söyledi.

Mahi gazetesine söyleşi veren Theoharus, Rum Yönetimi’nin mentalite ve metot değiştirmesi gerektiğini kaydederken, Türkiye’ye ve Güney Kıbrıs’taki yabancı büyükelçiliklerde bulunan Türkiye destekçilerine “dur” denmezse, daha kötü şeylerin yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.
Theoharus, bazılarının, Türkiye’nin stratejik hedeflerinin AB’ye üyelik, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılması”, “Kıbrıs denizinin” Türkiye tarafından ele geçirilerek doğalgaz çıkarılması için platform kurulması ve “Kıbrıslıların köleleştirilmesi” olduğunu anlayamadığını belirtti.

Bu durumdan kurtulmak için, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurtarılması ve işgal altındaki toprakların özgürlüğüne kavuşturulması” hedefine, stratejik dayanaklarından destek alarak, önleyici savunma gücü oluşturarak, eşit ittifak yaratarak ve toplumsal eşitsizliğe son vererek yeniden ivme kazandırmak gerektiğini vurgulayan Theoharus, bunlar planlanmadan müzakerelere dönmenin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin koşulsuz dağılması” ile aynı anlama geldiğini kaydetti.

Theoharus, bu bağlamda Türkiye aleyhinde, Avrupa Konseyi düzeyinde, Rusya’nınkine benzer bir yaptırım talep etmesi gerektiğini de ifade etti.

Habere göre Theoharus, bugüne kadar hep Türkiye’nin blöf yapmadığını söylediğini; Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ne itiraz ettiğini ve Doğu Akdeniz’de egemenlik kurarak, “Kıbrıs’ın ve Kıbrıs’ın hidrokarbon yataklarının” stratejik kontrolünü ele geçirmek istediğini iddia etti.

Theoharus, Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili ne yapacağı konusunda da heyecanlı bir bekleyiş içerisinde olduğunu belirtirken; kendisinin ulusal haklardan ödün verilmesine asla seyirci kalmayacağını ve böyle bir şey olursa susmayacağını kaydetti.

Rum AP Milletvekili Theoharus, Çipras’ın Türk “saldırganlığı” konusunda taviz vermesi halinde, bu durumun Rum Yönetimi için kötü sonuçlar doğuracağını söyledi.