POLİS, ASKER VE DİPLOMASİ DÜZEYİNDE ÖNLEMLER ALINIYOR

 Güney Kıbrıs, son zamanlarda yaşanan terör olayları nedeniyle çeşitli düzeylerde aldığı önlemleri, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin ardından artırmaya gitti.

Haftalık yayımlanan Kathimerini gazetesi, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiğine dikkat çekerek, Güney Kıbrıs’ın bu durum karşısında kayıtsız kalmadığını belirtti.

Rus-Türk ilişkilerinin siyasi, ekonomik, hukuki ve özellikle askeri düzeyde daha da “keskinleşmesi” olasılığı karşısında teyakkuza geçildiğini kaydeden gazete, Rum makamlarının, terör saldırılarına karşı aldığı önlemlerin ötesinde, iki ülke arasındaki sıcak hesaplaşmanın olası risk ve uzantılarını değerlendirmeye başladığını yazdı.

Bu çerçevede, Rum Krizle Mücadele Konseyi’nin Perşembe günü olaylarla ilgili bir ilk değerlendirme yapmak ve Rum Yönetimi’nin nasıl hareket edeceğine dair kararlar almak için Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Genel Kurmaylığı’nda bir toplantı gerçekleştirdiğini aktardı.

Habere göre, toplantıya Dışişleri, Savunma, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları, RMMO, Polis ve İstihbarat Teşkilatı (KİP) yetkilileri katıldı.

Saatlerce süren toplantıda, gerek Güney Kıbrıs içinde, gerekse Güney Kıbrıs dışında yetkili makamların hareket edeceği beş temel unsur üzerinde anlaşmaya varıldığını aktaran gazete, her krizde alınan önlemlerin ötesinde, iki ülkenin perde gerisindeki ve doğrudan Kıbrıs’la ilgili olan hareketlerinin takibi ve eylem çerçevesinin de belirlendiğini kaydetti.

Habere göre, strateji belirlenmesinde, konunun ekonomik boyutu da göz ardı edilmedi.

Gazete, toplantıda masaya konan ve Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren bir diğer konunun da, İngiliz Üsleri’nin terörle mücadeleye müdahil olması olasılığının sonuçları karşısında “Kıbrıs hakimiyetini” güçlendirilmesi olduğunu aktardı.

Gazete, saatlerce süren tartışma ve analizlerin ardından hazırlanan listede polis, asker ve diplomasi düzeyinde 4+1 önlemin bulunduğunu belirtti.

1’incisinin “Yeşil Hat boyunca gözetimlerin artırılması ve barikatlardaki sıkı önlemlerin yoğunlaştırılması” olduğunu aktaran gazete, kontrol işini polisle işbirliği içerisinde RMMO’nun üstleneceğini kaydetti.

Ordu kuvvetlerinin Yeşil Hat sınırına, nöbet kulübelerinin bulunduğu noktalara ve Rum tarafına yasadışı girişlerin olabileceği “zayıf” noktalara odaklanacağını aktara gazete, polis kuvvetlerinin ise KKTC’ye giriş-çıkışlara ve sıkı denetimlerin yapılmasına odaklanacağını belirtti.

Gazete, 2’inci önlem olarak, Kıbrıs’a yasal giriş-çıkış kapılarında (limanlar, havaalanları) kontrollerin yoğunlaştırılacağını yazdı.

Bu önlemin zaten uygulandığını ve son zamanlarda seyahat edenlerin de bu kontrollerin farkına vardığını belirten gazete, Güney Kıbrıs’a giriş ve çıkışlarda yapılan kontrollerin yolcular için oldukça yorucu bir süreç olduğunu kaydetti.

3’üncü önlemin “İşgal bölgelerinde, özellikle işgal kuvvetlerinin tarafına doğru hareketlerin sıkı takibi” olduğunu yazan gazete,  güvenlik makamlarının dikkatlerinin, Türkiye’nin KKTC’de muhafaza ettiği ve kara, deniz ve hava kuvvetleriyle ilgili askeri kuvvetlerin olası değişikliklere (rakam ya da davranış olarak) daha fazla odaklandığını yazdı.

4’üncü önlemin “İngiliz Üsleri ve Rus çıkarları” olduğunu yazan gazete, Rum yetkili bakanlıkları ve dairelerin Güney Kıbrıs’ta bulunan Rus çıkarları ve hedef olma risk dereceleriyle ilgili bilgiler verdiğini belirterek, aynı dalda İngiliz Üsleri faktörüne göz atıldığı kaydedildi.

Gazete, bu konunun “İngilizlerin ‘katkısı’ ne olacak ve bu ‘katkı’ Kıbrıs Cumhuriyeti’ni nasıl etkileyecek? ” temel sorusu şeklinde ortaya konduğunu belirtti.

Habere göre, son önlem ise “Özellikle Kıbrıs geniş bölgesinde Türkiye’nin diplomatik hareketlerinin takibi. Rus-Türk ilişkileriyle ilgili bilgilerin” toplanması ve analizidir.

“KIBRIS, BİR GÖZÜ AÇIK UYUYOR”

Öte yandan, Alithia gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, son zamanlarda yaşanan terör saldırılarından dolayı Rum halkının “bir gözü açık uyuduğunu” belirterek, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’nun terör önlemleri konusunda Güney Kıbrıs’taki önlemlerle ilgili verdiği bilgileri ve Rum halkının endişelerini aktardı.

Habere göre, Nikolau, IŞİD ve bazı yabancı militanların faaliyetlerinin, son zamanlarda tüm AB’yi ilgilendiren bir mesele olduğunu belirtti.

Tüm Avrupa’ya yönelen tehdit karşısında kendilerinin kayıtsız kalmadıklarını belirten Nikolau, Şubat ayından bu yana bazı önlemler aldıklarını ancak endişelerinin yatışmadığını belirterek, önlemlerin sürekli değerlendirilip yoğunlaştırıldığını ifade etti.

Konuya herhangi bir müdahillikleri olmasa da coğrafi konum dolayısıyla bölgeye yakın olunduğuna işaret eden Nikolau, adada birçok İslamcının bulunduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin, bu tür saldırılara katılabilecek radikalleşmiş kişiler düzeyinde incelemeleri gerektiğinden söz etti.

Şu anda IŞİD’in faaliyetleri çerçevesinde radikalleşen ya da IŞİD’e katılan 8 bin Avrupalının bulunduğunu da söyleyen Nikolau, bu binlerce kişinin ayırt edilmesi için Europol ve AB’nin terör örgütü tarafından bir prototipin oluşturulduğu bilgisi verdi.

Gazete, halk arasında yaptıkları küçük bir araştırma neticesinde, adada olası bir saldırıya ilişkin bazı endişelerin hakim olduğunun görüldüğünü de yazdı.

Habere göre, gazeteye konuşanlardan bazıları terör saldırılarından dolayı seyahat planlarını ertelediğini ya da ne çarşıya, ne de ne de yürüyüşe gittiğini söylerken, bazı kişiler Güney Kıbrıs’ta herhangi bir terör endişesinin olmadığını belirtti.

UÇUŞ GÜVENLİĞİ SEMİNERİ

Alithia gazetesi bir başka haberinde, Larnaka Arama ve Kurtarma Merkezi’nin, Cuma günü “Arama Kurtarma Operasyonları Sırasında Uçuş Güvenliği” konulu bir seminer düzenlediğini yazdı.

Habere göre, seminere Kıbrıs’taki BM Barış Gücü, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) ve Güney Kıbrıs dairelerinden yetkililer katıldı.