Rum basını, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün KKTC’ye yapacağı dokuz saatlik ziyarete yeniden yer verdi.

Rum siyasi partiler ise açıklama yaparak TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC ziyaretini kınadılar.

Fileleftheros gazetesi TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC’ye yapacağı bugünkü ziyaretin, Ankara’nın niyetlerine alakalı olarak Kıbrıs sorununa ilişkin ilk test olacağını yazdı.

Erdoğan’ın KKTC ziyaretinin, dokuz saat süreceğini yazan gazete Erdoğan’ın özellikle KKTC yapacağı açıklamalarla Kıbrıs sorunundaki niyetlerini ortaya koymasının beklendiğini de belirtti.

PARTİLERDEN TEPKİLER

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler bazı Rum siyasi partilerin açıklama yaparak TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC‘ye bugün yapacağı ziyareti “yasa dışı” olarak nitelendirdiğini yazdı.

Habere göre AKEL adına açıklama yapan Hristos Hristofidis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini “yasa dışı” olarak nitelendirdi.

Hristofidis, Erdoğan ile Türkiye’nin tutumunun, ileriki zaman diliminde, faaliyetleri ve ortaya koyacakları görüşlerin içerikleriyle değerlendirileceğini belirtti.

Göstergenin, bugüne kadar cesaret kırıcı olmadığını söyleyen Hristofidis “Bekleyip göreceğiz ve değerlendireceğiz” ifadesini kullandı.

Hristofidis açıklamasında ayrıca Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin 3.turu ışığında Kıbrıs Rum tarafının ve Anastasiadis’in, bugüne kadar olan müzakereler sürecini geniş çapta düşünmesi, pragmatizm, talepkar ve sorumluluk bilinci içerisinde, Türkiye’ye kolaylık sağlayan değil, sorumluluklarını önüne koyan faaliyetlerde bulunması gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar Hareketi ise açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Hükümet’in, Amerika’nın “Erdoğan’ın seçimlerin ardından daha uzlaşıcı olacağı ve Kıbrıs Rum tarafına yönelik olarak iyi niyet faaliyetlerinde bulunacağı” şeklindeki teminatlarına yatırım yaptığını belirtti ve Anastasiadis’in bu nedenden dolayı, Erdoğan’ın KKTC ziyaretini kınamadığını ifade etti.

ANDROS KİPRİANU

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun açıklamalarına yer verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu bir kayıp cenazesinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değindi ve tutumlarıyla, Kıbrıs sorununa yaşayabilir, işlevsel ve adil bir çözüm için çalıştıkları konusunda, uluslararası toplum ile Kıbrıslı Türkleri ikna etmeleri gerektiğini ifade etti.

Kiprianu açıklamasında ayrıca tüm siyasi dinamiklerin görevinin, Türkiye’nin tavrını sertleştirmesini kolaylaştırmamak olduğunu da söyledi.

FOKAİDİS

Gazete bir başka haberinde ise Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, Kıbrıs sorununun çözümü için tüm siyasi dinamiklerin, güçlerini birleştirmesinde fayda bulunduğunu ifade ettiğini yazdı.

Habere göre bir anma töreninde konuşan Fokaidis, Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunması için mücadeleye devam edilmesi mesajını da verdi.