Kültürel Miras Teknik Komitesi Eş Başkanı Takis Hacıdimitriu, komiteyle ilgili çalışmalardan ve çalışırken hissettiği duygularında söz ederken “Memleketimizin tarihini, her eserin tarihini, insanlarla ilişkisini öğreniyoruz” dedi.

Haravgi gazetesine konuşan Hacıdimitriu, kendileri için Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne katılımın, büyük bir okula katılım niteliğinde olduğunu dile getirdi.

“Memleketi öğrendik” diyen Hacıdimitriu, teknik komite içerisinde yapılanın, sadece bazı eserlerin onarımı, çatlakların doldurulması olmadığını belirterek, teknik komitede yapılanların, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların çok iyi işbirliklerinin bundan çok daha fazlası olduğunu söyledi.

Hacıdimitriu, “Memleketimizin tarihini, her eserin tarihini, insanlarla ilişkisini öğreniyoruz” dedi.

Kıbrıs’tan birçoklarının geçtiğini, damgalarını vurduklarını, geleneklerini, yaratmaya yönelik arzularını bıraktıklarını belirten Hacıdimitriu, böylece eserlerle memleketi daha iyi öğrendiklerini, vatanı daha iyi tanıdıklarını vurguladı.

Eserlerin insanlarla ilişkili olduğundan bahseden Hacıdimitriu, şu anda Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yeni bir ilişkinin yaratılmakta olduğunu belirtti.

Hacıdimitriu, tüm bunların, Kıbrıs’ın tarihi için yeni bir başlangıcın yaratılmasına yönelik net belirtiler olduğunu ifade etti.

Çalışmaları sırasında bugüne kadar bilinmeyen ayrıntıları, bulguları da keşfettiklerini anlatan Hacıdimitriu, örneğin Büyükkonuk’taki Ayios Afksendios Kilisesi’nde önceki yüzyıllarda kimsenin bilmediği muhteşem bir fresk bulduklarını söyledi.

AKEL’in Tefkros Anthias-Thodosis Pieridis Kültürel Katkı Ödülünü, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin eş başkanlarına verme kararına ilişkin bir soru üzerine ise Hacıdimitriu, bu ödülün kültürü “birleştirme faktörü” olarak üst mertebelere çıkardığını belirtti.